Het blauwe tentje van het Poolse stel.
Het blauwe tentje van het Poolse stel. Ton Dijkstra

Dakloos stel opgevangen door buurvrouw Marieke

Overig

NIEUW-VENNEP Het Pools-Engelse stel dat al weken in een klein tentje in de bossage bij een hondenuitlaatveldje in Getsewoud bivakkeert, is door omwonende Marieke in huis genomen. “Hun situatie was kritiek”, zegt ze. 

Naar aanleiding van een artikel in het Witte Weekblad ging de vrouw maandagavond een kijkje nemen bij het tentje en schrok van wat ze aantrof. “Zij lag in foetushouding gekleed in twee jassen op een matje, hij er bezorgd naast. Alles was nat, beschimmeld en stonk. Beiden waren onderkoeld.  Ze probeerden zich warm te houden met een elektrisch kacheltje, uiteraard is dat een enorm risico in een vochtige omgeving.”  

De sociaal ingestelde Vennepse besloot direct de twee zielenpoten mee te nemen naar haar huis. Daar hoorden ze hun namen, Anita en Matthew, hun leeftijden, 30 en 35 jaar en hun afkomst, Polen en Engeland. De twee kwamen van een slaapplek die 400 euro per bed per maand kostte, en het geld was op. “Ze hadden honger en aten samen zes pistoletjes kaas-ham en zes tosit’s achter elkaar op. Ook namen ze veel water en cola, ze hadden nog niets gedronken die dag. Omdat ze vies waren mochten ze allebei in bad en heb ik ondertussen al hun kleding gewassen.” 

“Wat moest ik doen? Deze mensen zet je toch weer niet op straat? In het slaapkamertje van mijn dochter staat een tweepersoons bed, dus daar konden ze terecht. Ik heb ze de sleutel gegeven zodat ze bij mij op adem kunnen komen.” Toen het nieuws bekend werd kreeg Marieke direct steun uit haar omgeving. “Er kwamen mensen kleding brengen en van een vriendin maakte 10 euro over om eten voor te kopen. Want het gaat wel hard hoor. Gisteren hebben ze een heel casino wit opgemaakt.” 

“Omdat ik het niet breed heb, afgekeurd ben en op een operatie wacht, kan deze situatie niet lang doorgaan. Ik heb ze tot het eind van de maand gegeven. Matthew is ondertussen aangesterkt en zoekt enthousiast naar werk. Met beetje mazzel kan een bekende van me ze zaterdag aan een kamer en baan helpen. Ook proberen ze uitgeleend geld van vrienden terug te krijgen. Verder ben ik bezig met allerlei instanties om hulp te krijgen. Er moet iets gebeuren. Daklozenopvang in bijvoorbeeld Haarlem, Amsterdam of Leiden zal op korte termijn niet makkelijk worden. De wachtlijsten zijn lang.”

Marieke zelf is overdag soms weg, angst om te worden bedrogen is echter ze niet. “Ik heb vertrouwen en verwacht niet dat er misbruik wordt gemaakt van mijn gastvrijheid. Overigens heb ik geen dure spullen, geen cash geld en weten de buren van alles. We hebben camera’s hangen dus ze lopen niet zomaar weg met mijn televisie. Maar het zijn rustige mensen hoor, ze gebruiken geen drugs en drinken niet. Om half acht ‘s avonds liggen ze al op bed.”

“Het gaat mij erom hulp te bieden en ze weer op het goede pad te brengen. Nu ze internet hebben is er contact met de familie, die zeer ongerust is. Ze hebben gelukkig wel een BSN-nummer en zijn gevaccineerd. Als ik dit niet had gedaan had het zeker met Anita slecht kunnen aflopen. Ze heeft epilepsie en komt wat apathisch over. Een stabiele woonsituatie en vast inkomen zal hun situatie een stuk verbeteren.”

Een nieuwstip voor de redactie?
Die ontvangen we graag, ook bij twijfel kunt u gerust contact opnemen om even te overleggen.
Mail uw reactie naar hcredactie@bdu.nl.

advertentie