De organisatie voor het parcours waar het komend weekeinde gaat gebeuren.
De organisatie voor het parcours waar het komend weekeinde gaat gebeuren. Marnix Bakker

Lichten op groen voor jubilerende MotoCross Nieuw-Vennep

9 oktober 2021 om 12:14 Overig

NIEUW-VENNEP Ze hebben er lang op moeten wachten, maar op vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober is het zo ver. In Nieuw-Vennep wordt dan op een uitdagende parkoers de 30ste editie van de MotoCross gereden. 

Voor Bauke Bergsma, voorzitter van MotoCross Nieuw-Vennep, en Leon Bakker, penningmeester en programma-omroeper, is het een opluchting om het evenement weer te mogen organiseren. Beide mannen zitten al sinds de eerste editie in 1986 in het bestuur. “Het was even wennen na anderhalf jaar,” vertelt Bakker. “Maar zodra je bezig bent, komt het enthousiasme weer.”

Jaarlijks doen er zo’n 500 á 600 rijders mee aan de MotoCross. Met zoveel deelnemers is er een flinke organisatie nodig. Bergsma: “Op allebei de dagen werken verschillende mensen mee. Leon roept bijvoorbeeld de rijders om. Er zijn baancommissarissen en er is een groep mensen die in de pauzes de baan onderhoudt. Ook is EHBO Nieuw-Vennep aanwezig en de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) er met een mobiel medisch centrum. In totaal bestaat de organisatie uit ongeveer 60 man.”

PRACHTIGE BAAN Het programma van de MotoCross is dit jaar gevarieerd. Op vrijdag is er na de trainingen bijvoorbeeld een motortriatlon. “Eerst mountainbiken de deelnemers het parcours, dan lopen ze een rondje over het circuit en ten slotte staan er zestig motors klaar en rijden ze het parcours met de motor,” aldus Bergsma. Op zaterdag vinden de daadwerkelijke wedstrijden plaats. Allebei de dagen worden uiteraard afgesloten met een prijsuitreiking. Om te vieren dat dit de 30e editie van de populaire MotoCross is, krijgen alle jeugddeelnemers een trofee. 

Volgens Bergsma heeft de populariteit van het evenement te maken met het circuit ‘Er ligt hier een prachtige baan: zes meter breed en 1730 meter lang. In Nederland zijn nog maar 63 motorcrossbanen en de meeste daarvan zijn zandbanen. Wij zijn één van de drie motorcrossclubs met een kleibaan, wat echt een unieke ervaring is voor de motorcrossers.’

SAAMHORIGHEID Ook de saamhorigheid binnen de organisatie maakt MotoCross Nieuw-Vennep uniek. “De organisatie bestaat volledig uit vrijwilligers,” gaat Bergsma door. “We krijgen steun vanuit het bedrijfsleven en zeker ook van mensen die ons al jaren helpen. De organisatie wisselt natuurlijk door de jaren heen, maar een flink deel doet het al geruime tijd. Sommigen hebben niet eens per se iets met motorcross, maar zijn erbij voor de gezelligheid. We proberen heel laagdrempelig te zijn.”

Meer informatie en de dagindeling is te vinden op motocross-nieuwvennep.nl.

Marnix Bakker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie