In Haarlemmermeer werden er 186 woningen aangeboden in het eerste kwartaal van 2021, wat neerkomt op 33,6 procent minder dan een jaar eerder.
In Haarlemmermeer werden er 186 woningen aangeboden in het eerste kwartaal van 2021, wat neerkomt op 33,6 procent minder dan een jaar eerder. pr

Gekte slaat door: 70 procent woningen Haarlemmermeer boven vraagprijs verkocht

Overig

HAARLEMMERMEER De woningmarkt zit op slot en het is lastiger dan ooit om een huis te kopen. Het te koop staande aanbod daalt ontzettend hard, terwijl de huizenprijzen blijven stijgen. In Nederland werd in het eerste kwartaal van 2021 voor een gemiddeld verkochte woning 385.000 euro betaald. NVM-makelaar Carola Westra van Hoekstra en van Eck Makelaars licht de cijfers toe van de Haarlemmermeerse woningmarkt. "Hier wordt nog vaker overboden."

Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden er in Nederland ruim 17.500 woningen te koop. Ter vergelijking: dit is 42 procent minder dan één jaar eerder en 31 procent minder dan het vorige kwartaal. De daling van het te koop staande aanbod is nog nooit zo hard gegaan. In Haarlemmermeer werden er 186 woningen aangeboden in het eerste kwartaal van 2021, wat neerkomt op 33,6 procent minder dan een jaar eerder.

De gevolgen van het schaarse aanbod zijn goed zichtbaar op de woningmarkt. Volgens berekeningen van de NVM heeft een woningzoeker in Haarlemmermeer slechts keuze uit 1,4 woningen. Carola Westra licht toe: “Er is nog nooit zo weinig keuze geweest voor de koper. Snel schakelen is vereist om een huis überhaupt te kunnen bezichtigen. Woningen tot 400.000 euro zijn het meest gewild en de wachtlijsten voor een bezichtiging voor zo’n huis zijn enorm.”

De ongekende prijsstijgingen van 2020 zetten in het eerste kwartaal van 2021 versneld door. In Nederland werd in het eerste kwartaal van 2021 385.000 euro betaald voor een gemiddeld verkochte woning. De verkoopprijs ligt daarmee 14,7 procent hoger dan een jaar eerder. Rond de eeuwwisseling was de laatste keer dat er in één jaar tijd een prijsstijging van bijna 15 procent was.

Carola Westra ziet ook de prijzen in haar werkgebied stijgen: “In Haarlemmermeer lag de gemiddelde verkoopprijs van een woning op 466.000 euro. Dit is 10,6 procent hoger dan een jaar eerder en 3,1 procent hoger dan het laatste kwartaal van 2020. De grootste prijsstijging is terug te zien bij vrijstaande woningen.”

Overbieden is het nieuwe normaal op de hedendaagse woningmarkt. Veel mensen doen een bod dat hoger ligt dan de vraagprijs. In Nederland wordt meer dan de helft van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In Haarlemmermeer betaalt een groter deel van de kopers meer dan de vraagprijs. Carola Westra vertelt: In mijn werkgebied wordt 70 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Eigenlijk is overbieden de standaard geworden."

advertentie