De regio staat voor een enorme bereikbaarheidsuitdaging de komende jaren.
De regio staat voor een enorme bereikbaarheidsuitdaging de komende jaren. eric hoenson

Ruigrok verheugd over doortrekken Noord/Zuidlijn: ‘Ons project is van nationaal belang’

Overig

HAARLEMMERMEER Wethouder Marja Ruigrok noemt de 1,5 miljard euro die beschikbaar komt voor het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp fantastische nieuws. "Ik ben erg blij met deze belangrijke stap die onderstreept dat ons project van nationaal belang is. Met dit geld kunnen we aan de slag met de realisatie van het totale pakket. Naast het doortrekken van de Noord/Zuidlijn bestaat dat uit het sluiten van de metroringlijn. Dit is noodzakelijk om de hoogste vervoerwaarden te creëren en de benodigde woningbouw te kunnen realiseren.”

De regio staat voor een enorme bereikbaarheidsuitdaging de komende jaren. Op korte termijn komen er tienduizenden woningen bij, zet de toename van de werkgelegenheid door en groeit het gebruik van het openbaar vervoer. Deze bijdrage van het kabinet is goed nieuws voor de ambities van Haarlemmermeer.

In totaal keert het kabinet 646 miljoen euro uit vanuit het Nationaal Groeifonds, aan tien innovatie-, infra- en kennisprojecten. Verder is 3,5 miljard euro onder voorbehoud gereserveerd, waarmee in totaal ruim 4,1 miljard euro gemoeid is bij de eerste tranche van de pot. Belangrijk hierbij is dat het om cofinanciering gaat. Het kabinet verwacht dat het bedrijfsleven en lagere overheden flink bijleggen.

Vorig jaar stelde Haarlemmermeer samen met zes andere partijen (Amsterdam, provincie Noord-Holland, Vervoerregio, NS, Schiphol, KLM) al ruim een miljard beschikbaar voor het metropakket en deed beroep op het Groeifonds van het rijk voor verdere financiering.

advertentie
advertentie