De gemiddelde wachttijd om te kunnen stemmen bij het Nederlands Transport Museum is zo'n half uur.
De gemiddelde wachttijd om te kunnen stemmen bij het Nederlands Transport Museum is zo'n half uur. Ton Dijkstra

Nederlands Transport Museum erg in trek als stembureau

17 maart 2021 om 18:32 Overig

NIEUW-VENNEP Het is een drukte van jewelste aan de Lucas Bolsstraat 7. Voor het eerst staat het Nederlands Transport Museum ook op de lijst van Haarlemmermeerse stembureaus. “En dat is een groot succes”, vertelt vrijwilligster Olga met trots. “Vanmorgen om 7.15 uur stonden de eerste stemmers al voor de deur. Terwijl het stembureau pas om 7.30 uur open gaat.”

Rond 16.30 uur is de gemiddelde wachttijd om te kunnen stemmen zo’n half uur. “In de loop van de middag hebben wij een extra stembus laten bezorgen”, laat Joyce Hekstra weten, zij is een van de 5 medewerksters van het stembureau. “Aan het begin van de middag hebben we de zitting zelfs moeten schorsen aangezien de stembus propvol zat. Deze moest dus verwisseld worden. Om 17.00 uur hebben al zo’n 1100 tot 1200 mensen hun stem uitgebracht.” 

Waarom het stembureau zo populair is daar heeft één van de gestemden wel een verklaring voor. “Normaal stemmen wij bij het verzorgingshuis bij ons in de buurt, maar die is nu gesloten vanwege het coronavirus. Online hebben we gekeken waar we dan wel konden stemmen en dit stembureau was het dichtst in de buurt. En eerlijk is eerlijk, het is best leuk om hier een half uurtje in de rij te staan, je hebt nog wat zien”, lacht de mevrouw, die liever niet bij naam genoemd wil worden. 

Ook een vader die zijn dochtertje heeft meegenomen heeft ‘genoten’ van het stemmen. “Het is weer eens wat anders zo stemmen in een museum. Normaal kom je hier niet zo snel en nu vang je toch een glimpt van al de historie die tentoon staat gesteld.”

Volgens Hekstra stemmen er zo’n 100 mensen per uur. “Om 21.00 uur sluiten we de hekken, de mensen die dan nog in de rij staan mogen uiteraard nog gewoon hun stem uitbrengen”, legt Hekstra uit. “Als het in hetzelfde tempo door blijft gaan als nu denk ik dat rond 21.30 uur de laatste inwoner zijn stem kan uitbrengen.” Daarna begint het tellen, de verwachting is dat dat nachtwerk gaat worden voor dit stembureau. 

Olga vindt het allemaal prachtig. “Het toch mooi om te zien dat het museum zo’n populaire stemplek is. Hopelijk zien we de mensen als bezoeker nog eens terug”, besluit ze met een knipoog.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie