Waeles Foundry is een klein soort Hoogovens dat sinds 1965 is gevestigd in Nieuw-Vennep.
Waeles Foundry is een klein soort Hoogovens dat sinds 1965 is gevestigd in Nieuw-Vennep. Google Maps

Eindelijk onderzoek over stank Waeles Foundry Nieuw-Vennep

26 februari 2021 om 08:41 Overig

NIEUW-VENNEP De dorpsraad Nieuw-Vennep gaat de overlast van Waeles Foundry breder trekken. “Niet alleen in de Bosstraat is er een misselijkmakende stank, ook op de Hoofdweg, Welgelegen en zelfs bij de velden van Dios is de lucht niet te harden. Op ons verzoek komt er een groot onafhankelijk onderzoek,” zegt voorzitter Martijn Schouten.

Waeles Foundry is een klein soort Hoogovens dat sinds 1965 is gevestigd op het toenmalige terrein van de Vicon Vissers Constructiewerk en een eigen ingang heeft aan de Oosterdreef. Er werken in twee of drie shifts zo’n 150 mensen. Het verwerkt jaarlijks 7.500 ton metaal.

Een deel van Nieuw-Vennep klaagt al lange tijd over vieze lucht. In een artikel van Frans Tol in het Witte Weekblad deed voorzitter van de bewonerscommissie Bosstraat Frans der Maden nog in augustus zijn beklag. “Ondanks een actieve betrokkenheid van bewoners en andere betrokkenen is er ondertussen niets gebeurd, zelfs niet nagedane beloftes door Waeles tijdens bewonersbijeenkomsten. Hoog tijd om daarom de krachten te bundelen tussen de breedgedragen dorpsraad van Nieuw-Vennep, de directie van de Boshoeve en Bewonerscommissie Bosstraat. Tijd voor Actie.”

Schouten: “Het is een zaak voor het hele dorp geworden. Afhankelijk van de wind ruik je de vieze lucht ook in het centrum. Wij zijn er in gedoken en hebben via de Wet openbaarheid van bestuur geprobeerd de problemen in kaart te krijgen. Wat komt er uit die pijp van Waeles? Niemand weet het precies. Wat zijn de gevolgen voor de volksgezondheid? Uit gesprekken met het bedrijf blijkt dat ze niet veel belang hechten aan externe communicatie. We hebben daarna wethouder Sedee gevraagd om een onafhankelijk onderzoek, om een betere controle op handhaving en te zorgen voor een goede communicatie met de bewoners. Iedereen hier heeft het er over. Er moet nu eindelijk iets gebeuren.”

Het onafhankelijk onderzoek is enkele weken geleden toegezegd, maar de uitkomst laat volgens Schouten nog wel even op zich wachten. “Je zit zo op een termijn van zes maanden, de GGD heeft het druk met corona. Als blijkt dat de lucht schadelijk is willen we uiteraard snelle actie, maar we sturen niet aan op sluiting.”

De Dorpsraad roept iedereen op om bij klachten deze te melden bij de Omgevingsdienst via https://loket.odnzkg.nl/formulier/melden-overlast/. Op deze manier wordt het gehele probleem zichtbaar voor alle betrokkenen.

GEEN REACTIE We hebben Waeles Nederland BV per telefoon en email om een reactie gevraagd, maar daar wil men niet aangeven wat er nu eigenlijk uit de pijp komt waardoor de stank in de omgeving zo indringend is. Ook op vragen hoe er tegen een onderzoek aan wordt gekeken en of de zorgen van de inwoners van Nieuw-Vennep worden gedeeld, komt geen antwoord.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie