De Pinksterbloem in Nieuw-Vennep is een beruchte dumpplek.
De Pinksterbloem in Nieuw-Vennep is een beruchte dumpplek. Eigen foto

Nieuwe campagne: bode zoekt in vuilniszak naar identiteit dumper

3 december 2020 om 12:06 Overig

HAARLEMMERMEER De gemeente is een nieuw offensief begonnen tegen zwerfafval. Daarbij gaan ambtenaren van het raadhuis onder andere gedumpte vuilniszakken open scheuren op zoek naar de eigenaar.

Een verheugde wethouder Marjolein Steffens (HAP): “We willen nu daadwerkelijk wat gaan doen aan de mentaliteit die bij sommige mensen heerst van: ‘als IK mijn afval maar kwijt ben’. We hebben lang gezicht aan een aanpak van dit gedrag. Een veelgehoorde oplossing was het plaatsen van camera’s met schijnwerpers, maar dat komt niet langs de privacywet.”

“We gaan nu over op extra mensen inzetten om toezicht te houden. Als er gedumpt afval wordt aangetroffen, dan gaan we op zoek wie dit heeft gedaan. Vuilniszakken worden meegenomen en onderzocht op briefjes of andere persoonsgegevens. Ook bij gedumpte bankstellen of ander huisraad gaan we actief op zoek naar wie achter de dumping zit. Er komt een stevige communicatiecampagne. Er zijn geen excuus meer. Wie in overtreding is gaat een stevige boete betalen.”

Het gaat voorlopig om een proef van zes maanden. Bijzonder is dat er versterking uit het raadhuis komt in de vorm van bodes. Die werken normaal gesproken bij allerlei vergaderingen, maar aangezien veel digitaal plaatsvindt, hebben ze tijd over. Op vrijwillige basis gaan ze nu straat op. “Ze hebben het beste voor met hun woonomgeving en zijn blij met hun nieuwe titel als Toezichthouder Verromeling en Vervuiling. Uiteraard krijgen ze eerst training om te kunnen omgaan met het uitdelen van boetes. Je moet wel tegen een stootje kunnen op zo’n moment. We hopen er een leer-werkplek van te maken voor mensen die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt”, zegt Steffens.

In welke woonkernen en wijken het accent van de actie ligt, wil de wethouder niet zeggen. “Dan heb je de kans dat er een straat verderop wordt gedumpt. Ook de dagen en tijdstippen van de controles blijven geheim. Het mooie is als je een heterdaadje treft.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie