Bij Verheul & Weerman werken twee leefstijlcoaches: Charlotte Ruhé (rechts) en Manouk de Weerd - van Woerkom.
Bij Verheul & Weerman werken twee leefstijlcoaches: Charlotte Ruhé (rechts) en Manouk de Weerd - van Woerkom. verheulweermandorpsfoto's

Succes met de Gecombineerde Leefstijl Interventie Nieuw-Vennep

Overig

NIEUW-VENNEP Alweer een jaar lang zijn er in Nieuw-Vennep GLI-bijeenkomsten. GLI staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie. Deelnemers bij een GLI krijgen advies en begeleiding bij: gezond bewegen, gezonde voeding en het realiseren van gedragsverandering. Gedragsverandering die nodig is om een gezonde leefstijl te verwerven. Maar waarom een GLI ? "Een groot sociaal probleem is dat we eigenlijk met z'n alle te zwaar zijn. Het gevolg is dat we last krijgen van te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte hebben, last krijgen van hart- en vaatziektes en vormen van kanker." Fysiotherapeut Peter Weerman wijst daarom op de financiële hulp die mensen kunnen krijgen als zij zich willen inzetten op gedragsverandering.

Weerman: "Ja, wij moeten van ZZ (Ziekte en Zorg) naar GG (Gezond Gedrag) en daarbij kan de vergoeding uit de basisverzekering voor GLI (Gecombineerde Lijfstijl Interventie) net die helpende hand zijn die de mensen nodig hebben." Peter Weerman nam als voorzitter van Meerkracht het initiatief om de GLI in Nieuw-Vennep te kunnen uitvoeren. Nu wordt de organisatie uitgevoerd in de nieuwe Zorggroep Haarlemmermeer. Zij steunen en faciliteren de onderlinge samenwerking van zorgverlener: "Wat in deze tijd essentieel is." Punt is wel dat de door de overheid geïnitieerde GLI-vergoeding pas verkregen kan worden na een verwijzing van de huisarts. Bij de huisarts kom je voor die verwijzing in aanmerking als de BMI (Body Mask Index) boven de 25 is. Bij de GLI wordt je begeleid door een leefstijlcoach. Dat kan bijvoorbeeld een fysiotherapeut of oefentherapeut mensendieck zijn. Of je laat je begeleiden door een zelfstandige leefstijlcoach. Je krijgt dan een programma van 2 jaar met verschillende onderdelen zoals bewegen, voeding adviezen, coaching en hoe het bestaande gedrag te veranderen. Ook onderwerpen die een relatie hebben met overgewicht, zoals slaaptekort, kunnen besproken worden. De leefstijlcoach coördineert het programma in nauwe samenwerking met een diëtiste.

LEEFSTIJLCOACH Bij Verheul & Weerman werken twee leefstijlcoaches: Charlotte Ruhé en Manouk de Weerd - van Woerkom. Zij hebben daarvoor een speciale opleiding gehad en hebben het afgelopen jaar ruime ervaring opgedaan. Van belang is dat er onderling een leuk netwerk ontstaat waardoor je elkaar kunt helpen om de gedragsverandering te realiseren. Hierdoor is ook de samenwerking met het sociaal domein, bv de buurt- en sportcoaches heel nuttig. Zij kunnen de deelnemers weer verder helpen met de keuze van blijven bewegen.

Bij de GLI-vergoeding is er geen eigen risico voor de deelnemers. Daarom wijst Weerman nadrukkelijk op die gratis hulp: "Daarnaast kunnen mensen best al zelf in actie komen om meer te bewegen. Zo'n 80 procent van de ouderen beweegt te weinig: dus neem een hond, ga bij een wandelclub, of ga meedoen met het sportaanbod van de gemeentelijke sportcoaches."

Frans Tol

Afbeelding
advertentie
advertentie