Rennen voor KiKa op het schoolplein van OBS 't Joppe.
Rennen voor KiKa op het schoolplein van OBS 't Joppe. Ton Dijkstra / BDU

Kinderen ‘t Joppe rennen rondjes voor KiKa

24 maart 2023 om 16:02 Onderwijs

NIEUW-VENNEP Kevin Aagman is gymleraar op het OBS ‘t Joppe en de grote animator van de KiKa loop die vrijdag gelopen wordt op het schoolplein van de lagere school in de wijk Getsewoud. ‘s Ochtends is het de beurt aan de ‘kleintjes’ van ‘t Joppe. De kinderen worden niet alleen door hun ouders aangemoedigd, maar ook de mascotte van KiKa, de KiKabeer, moedigt de kinderen aan om zoveel mogelijk rondjes te rennen.

De kinderen laten zich sponsoren door hun ouders, familie en buren. ‘s Ochtends wist Aagman al te vertellen dat de teller vandaag waarschijnlijk doorschiet naar zo’n 14.000 euro. “Een geweldig bedrag. Alle kinderen doen ook mee en zijn enthousiast.” Met een stempelkaart rennen de kinderen over het schoolplein en krijgen na elk rondje een stempel. Onderweg hebben ze nog net even tijd om KiKabeer een high five te geven. 

Tekst gaat onder de foto verder.


En nog een rondje..... - Ton Dijkstra / BDU

MEESTER COLLIN

In de afgelopen periode is er op school meerdere keren en op verschillende manieren aandacht besteed aan kanker bij kinderen. Meester Collin is daar misschien wel het schoolvoorbeeld van. Hij is een jaar als leraar werkzaam op ‘t Joppe. “Zes jaar geleden werd bij onze jongste zoon kanker geconstateerd. Dat heeft ons leven veranderd”, zegt de leraar die nog met zijn stempelformulier in de hand staat. Collin was werkzaam bij de Rabobank en heeft zich via de Pabo laten omscholen tot leraar. “Ik ben inmiddels bijna 2 jaar een trotse meester. Samen met mijn zoontjes lopen we het hele jaar in korte broek. In de zomer is dat niet zo gek. Als iedereen weer naar de lange broek overstapt, houden wij vol. Op deze manier genieten we van frisse benen en geven we aandacht aan een belangrijk doel om de genezingskans te vergroten. Ook maken we iedereen graag bewust van het effect wat het verkeerd gebruik van het woord kanker heeft op ons en vele anderen.”

GESCHROKKEN

In december hebben de leerkrachten van ‘t Joppe zich een dag aangesloten bij de actie ‘meester Colling in korte broek’ door allemaal in korte broek naar school te komen. “Het is goed om kinderen bewust te maken van het feit dat kinderen op zeer jonge leeftijd ook kanker kunnen krijgen”, vertelt juf Carina. Zelf niet zo’n loper, maar toch heeft zij vrijdag een aantal rondjes voor KiKa gerend.

Tekst gaat onder de foto verder.


Voor elk rondje een stempel. - Ton Dijkstra / BDU

“Laatst hadden we een kahoot quiz, gemaakt door een andere juf, over KiKa. Daarin kwam naar voren dat elke week 10 kinderen kanker krijgen en 19 procent overleeft dit niet. Daar schrokken de leerlingen wel van.” 

LAATSTE

In de middag zijn de bovenbouwgroepen aan beurt om hun rondjes te lopen. Onder een heerlijk zonnetje en muziek van dj wordt er voor elke euro gestreden. “Ik heb wel 90 euro bij elkaar gelopen”, roept de een. “Ik wel 50 euro”, laat de ander trots weten. Rozalie en Gabriella zitten bij meester Collin in de klas. “Wij weten wel waar we voor lopen”, zeggen beide dames overtuigend. Ook Lucas weet dondersgoed waar hij het zweet op zijn voorhoofd voor loopt: “Kinderen met kanker moeten genezen worden.” 

Aagman is trots op wat de school bij elkaar heeft gelopen. Het is nog heel even wachten op het definitieve bedrag, hij zit nog achter de stempeltafel als de kinderen van groep acht als laatste hun kaarten laten stempelen. Zelfs KiKabeer loopt de laatste rondjes mee.


Ton Dijkstra / BDU

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie