
Lisa ter Veen met Saar uit groep 2: “Via het concept ‘Kleutervriendjes’ wordt elke kleuter gekoppeld aan een leerling uit groep 8.“
(Alex de Haas)Vennepse ‘dorpsschool’ krijgt update: De toekomst creëren we nu
NIEUW-VENNEP “Bewegend, ontdekkend en thematisch leren. Toekomstgericht en betekenisvol onderwijs met oog voor duurzaamheid. Dat is de kern van onze nieuwe koers.” Lisa ter Veen glundert van trots als ze het over ‘haar’ school heeft. Ze is inmiddels alweer twee jaar directeur van ‘de dorpsschool’ in Nieuw-Vennep en vond het tijd voor een update. De interne verhuizing was daarvoor een mooie aanleiding.
“Bij ’t Venne werken we volgens het principe ‘Eerst het kind, dan de leerling’. Omdat we een vrij kleine school zijn, kunnen we de kinderen geborgenheid en veiligheid bieden. Elke vier jaar maken we een nieuw schoolplan. En nu kon ik zelf, samen met mijn betrokken team, de koers uitstippelen. Dat is niet alleen leuk, maar ook uitdagend.”
Die nieuwe koers betekent een duidelijke focus op bewegend en ontdekkend leren en thematisch onderwijs. Gangbare termen in onderwijsland. “Het houdt in dat de kinderen bij ons dus niet alleen op een stoel in de klas zitten. Ze leren ook regelmatig buiten het lokaal of zelfs buiten de school. Door bijvoorbeeld rekensommen uit te voeren op het schoolplein, of een woord te vormen door in de gang letters te zoeken. Wij merken dat kinderen daardoor beter leren en langer gemotiveerd zijn”, benadrukt Lisa.
Ook de kleuterklassen werken thematisch en onderzoeken een probleem
Kinderen komen op ’t Venne in beweging en gaan op onderzoek uit. “We wilden het practicum weer terug in de klas brengen. Ontdekkend leren gaat bij ons samen met thematisch leren, een manier waarop de lesstof beter beklijft. Thema’s lopen van vakantie tot vakantie en bij alle vakken haken we daarop in. Ook de atelier-uren, waarin gewerkt wordt aan talentontwikkeling, sluiten aan bij het thema. Denk aan creatieve en muzikale vorming, ICT of Wetenschap & Techniek. Kinderen kunnen dan ook werken aan het eindproduct waarmee ze het thema afsluiten. Dat mag in elke gewenste vorm: van een werkstuk tot een liedje. Leerlingen bedenken de leukste manieren om wat ze geleerd hebben te presenteren. Allemaal vaardigheden die van pas komen in de 21e eeuw.”
“Ook de kleuterklassen werken thematisch en onderzoeken een probleem”, gaat Lisa verder. “Uniek is dat kinderen bij ’t Venne al vanaf 3 jaar en 10 maanden welkom zijn. “Ze kunnen dan vijf ochtenden in de week naar school, maar het hoeft niet. Zo verlengen we het wenmoment, want we zien dat veel jonge kinderen daar baat bij hebben. Ze stromen vanaf een aparte groep 1 in bij kindjes van hun leeftijd. Uiteraard werken ze ook samen met groep 2, want we leren hier van elkaar. Maar de geborgenheid is groter.” Dat pakt ook goed uit bij het concept ‘Kleutervriendjes’ dat Lisa de school in heeft gehaald. Hierbij wordt elke kleuter gekoppeld aan een leerling uit groep 8. “Elke woensdag is er een moment waarop ze samen leren, spelen of knutselen. Voor de schoolverlaters een goede manier om te ervaren wat verantwoordelijkheid is en voor de kleintjes voelt het veilig iemand op school te hebben om op terug te vallen. Ook bij feesten en partijen trekken ze samen op. Het zorgt voor memorabele momenten.
Volgend schooljaar gaan we Engels geven in groep 1
De focus is helder. Dat werkt voor iedereen op ’t Venne goed. De resultaten laten dat ook zien. “Wij hebben niet voor niets vier keer goed gescoord bij de Inspectie”, merkt Lisa op. “Daar zijn we trots op. Die goede basis geeft ons de ruimte bijzondere dingen te doen. Zo is internationalisering een aandachtspunt, omdat op onze school veel expats zitten. Volgend schooljaar gaan we Engels geven in groep 1. Nu krijgt de onderbouw al Engelse opdrachtjes.
“In de bovenbouw verzorgt het HVC gastlessen Engels. We schakelen externe hulp in waar nodig. Voor het begeleiden van NT2-kinderen bijvoorbeeld. En kinderen die wat moeite hebben mee te komen, kunnen terecht bij een leerkrachtondersteuner. Die is drie dagen per week aanwezig.”
Ook kinderen die meer uitdaging nodig hebben, zijn bij ’t Venne op hun plek. Ze kunnen vaak iets leren op executieve functies, dus voor hen is de LEF-groep een uitkomst. “Daarin gaan we verder dan extra leerstof aanbieden. Samen met ouders en kind maakt de leerkracht een plan van aanpak, passend bij de behoeften van het kind. Ze leren bijvoorbeeld goed plannen, zodat ze daarop later in het voortgezet onderwijs niet vastlopen.”
En dat roze balletje? Ja, dat is wel grappig, daar ziet iedereen iets anders in
Sinds kort is ’t Venne verhuisd. Die verhuizing was voor Lisa aanleiding om niet alleen naar het schoolplan, maar ook naar de uitstraling van de school te kijken. “We proberen de kinderen iets over duurzaamheid bij te brengen. Op het dak liggen inmiddels zonnepanelen. We sparen voor een groot scherm, waarop we de prestaties van hiervan zichtbaar kunnen maken. Aan het plafond hangen akoestische bladeren en we hebben veel werkplekken gemaakt van gerecycled hout.”
”Daarnaast verdiepen we ons nu in wat ervoor nodig is om een ‘gezonde school’ te worden.” Het nieuwe logo sluit mooi aan op deze focus. De bladeren in verschillende groottes en kleuren geven aan dat ieder kind, jong en oud, uniek is en er mag zijn. Het feit dat ze overlappen laat zien dat we samenwerken belangrijk vinden. De bladeren staan uiteraard ook voor duurzaamheid. En dat roze balletje? Ja, dat is wel grappig, daar ziet iedereen iets anders in. Van een bloem tot zonnetje. En dat mag. Voor ons team staat het voor focus, je eigen focus op de toekomst. En ja, die creëren we nu.”
Nadine de Keijzer
