Woningzoekenden namen zelf gemaakt spandoeken mee naar de tijdelijk kampeerplek in de akkers na Getsewoud.
Woningzoekenden namen zelf gemaakt spandoeken mee naar de tijdelijk kampeerplek in de akkers na Getsewoud. Martine Goulmy

Veel steun voor bouw 4.000 woningen Nieuw-Vennep

17 november 2023 om 16:00 Nieuwbouw

NIEUW-VENNEP “Goedemorgen, hoe hebben jullie geslapen?”, roept Erik Gerritsen als hij met een grote glimlach de deur van zijn caravan aan de Middelweg open zwaait. De directievoorzitter van Ymere heeft in de nacht van woensdag op donderdag gekampeerd tussen de akkers naast Getsewoud-Zuid. Een plek waar de woningcorporatie samen met anderen 4.000 nieuwe woningen wil bouwen.

Ik heb drie kinderen. Waar gaan die straks wonen? De oudste studeert in Leeuwarden. Stel je voor dat hij straks weer thuis moet komen wonen?

“De bouw van de woningen komt letterlijk niet van de grond. Daarom wil ik, samen met iedereen die daar iets aan kan doen, dit zo snel mogelijk oplossen. Niet morgen, maar nu”, is Gerritsen stellig. Gerritsen ontving voor zijn caravan een groot aantal woningzoekenden die hun verhaal met hem deelden. Soms schrijnende verhalen. Van eindeloos zoeken, maar niet kunnen vinden. Van levens die stilstaan. Van uit je huis gegroeid zijn. “De verhalen hebben indruk op mij gemaakt.”  

BOODSCHAP

Ook wethouder Jurgen Nobel greep de kans aan om een bezoek te brengen aan de tijdelijke kampeerplek. “Als gemeente willen we ook zo snel mogelijk zo veel mogelijk huizen bouwen”, zijn de woorden van de wethouder. “Daar hebben we elkaar voor nodig en natuurlijk de landelijke politiek. Mooi initiatief van Ymere om gezamenlijk een boodschap voor Den Haag te maken.” Ook sprak hij de verwachting uit dat er nog voor het einde van het jaar positief nieuws is over nieuwbouw op deze locatie.

Tekst gaat onder de foto verder.


Gezelligheid rondom het kampvuur bij Ymere caravan. - Martine Goulmy

Met de actie, op sociale media vindbaar via #hierkampeerik en #waarkanikwonen, wil Gerritsen namens Ymere de woningbouw versnellen. Dat kan volgens hem alleen door nog beter samen te werken met alle betrokken partijen. Obstakels te slechten, elkaar te helpen en aan de slag te gaan.

EIGEN LEVEN

Arjen de Ruijter (53) las over #hierkampeerik in de krant en stapte op de fiets. “Goed dat jullie dit doen”, zegt de in het centrum van Nieuw-Vennep woonachtige inwoner. “Ik heb drie kinderen. Waar gaan die straks wonen? De oudste studeert in Leeuwarden. Stel je voor dat hij straks weer thuis moet komen wonen? Dat kan toch niet? Het is een aardige kerel, maar ik gun hem ook een eigen leven. En zijn ouders ook”, zegt hij met een knipoog. 

Nancy heeft er donderdag bewust voor gekozen iets later naar haar werk te gaan om een bezoek aan de caravan te kunnen brengen. “Want dit is belangrijk.” Ze is emotioneel en niet zonder reden. “Na een auto-ongeluk ben ik mijn bedrijf kwijtgeraakt. Ik woon met mijn man, onze 35-jarige dochter, onze schoonzoon en kleinkind in een huis met twee kamers. Hoe lang duurt het nog voordat zij een eigen plek kunnen vinden? Dit kan niet langer.”

Tekst gaat onder de foto verder.


De boodschap is duidelijk. - Martine Goulmy

DIEP INDRUK

De verhalen die Gerritsen te horen krijgt maken diepe indruk op hem. Vooral de stress die de vruchteloze zoektocht naar een woning oplevert, hakt er bij woningzoekenden die hij gesproken heeft flink in. Van jongeren die dakloos dreigen te raken door het aflopen van de tijdelijke huurovereenkomst. Ouderen die in een te groot huis wonen wat ze niet meer bij kunnen houden. Ze hopen op een kleiner appartement dat er ook niet is. Maar wat het meeste indruk maakt zijn vooral de levens die stilstaan. “Alles begint letterlijk met een eigen dak boven je hoofd. Als dat er niet is, ben je nergens.”

De plek waar ik kampeerde staat symbool voor een landelijk probleem

De gemeente Haarlemmermeer wil tot 2040 20.000 woningen bouwen. “Op dit moment wordt er op meerdere plekken in de gemeente volop gebouwd, maar door gestegen kosten en personeelsproblemen wordt dat steeds lastiger”, zegt Nobel. “Daarom roepen wij de politiek in Den Haag op om bij het maken van plannen er ook voor te zorgen dat de randvoorwaarden om het beleid uit te kunnen voeren, zoals financiën en voldoende stroomcapaciteit, op orde zijn.”

DEN HAAG

Ymere-bestuursvoorzitter heeft naast woningzoekenden gesproken met huurders, bouwers en beleidsmakers. “De plek waar ik kampeerde staat symbool voor een landelijk probleem. Daarom is wonen misschien wel het belangrijkste onderwerp bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Samen met woningzoekenden, huurders, bouwers en beleidsmakers stelden we daarom op dit stuk grond het dringende verzoek richting Den Haag op om samen de woningbouwopgave te versnellen”, besluit Gerritsen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie