De wethouders Jurgen Nobel en Mariëtte Sedee leidden eerder minister Kajsa Ollongren in Rijsenhout rond.
De wethouders Jurgen Nobel en Mariëtte Sedee leidden eerder minister Kajsa Ollongren in Rijsenhout rond. Jur Engelchor

Eindelijk groen licht voor bouw Willem Maarsehof in Rijsenhout

9 april 2020 om 08:12 Nieuwbouw

RIJSENHOUT Haarlemmermeer kan eindelijk verder met de ontwikkeling van 25 woningen in het project Willem Maarsehof in Rijsenhout. Dat is de uitkomst van de procedure bij de Raad van State tegen dit project. "Enorm goed nieuws voor Rijsenhout, dat dit woningbouwproject nu verder kan," zegt wethouder Ruimtelijke Ordening Mariëtte Sedee. Wethouder Woningbouw Jurgen Nobel voegt daaraan toe: "Voor Rijsenhout is dit een overwinning. We hebben echt behoefte aan kleine plukjes woningen. We moeten zorgen dat het leefbaar blijft. En dat kunnen we alleen door af en toe wat bij te bouwen. Blij dat dat nu hier kan gebeuren."

Met de uitspraak van de Raad van State is een volgende stap gezet in een slepende discussie over de vraag of de locaties van de vervallen kassen in het dorp Rijsenhout wel of niet in zogeheten 'stedelijk gebied' liggen. Haarlemmermeer vindt van wel en geeft daarom vergunningen af voor woningbouwprojecten op die locaties.

Het Rijk beoordeelt de locaties op een ander manier. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) liggen de locaties met vervallen kassencomplexen buiten bestaand stedelijk gebied en vallen daarmee binnen de regels van het luchthavenindelingsbesluit. Die regels verbieden woningbouwprojecten van 25 woningen of meer. Het Rijk tekent daarom beroep aan bij de rechtbank tegen projecten waarvoor de gemeente een vergunning afgeeft.

Twee rechtszaken lopen nog bij de Raad van State. Van die projecten, het Piet Lanserhof II en Catharina Segrina, vond de rechtbank dat er geen sprake was van een bestaande stedelijke functie. Hiertegen is de gemeente in hoger beroep gegaan.

In het geval van het project Willem Maarsehof was de rechter het met de gemeente eens dat er wel sprake was van een stedelijke functie en keurde de vergunning goed, maar ging het ministerie in hoger beroep. Wethouder Mariëtte Sedee: "Dit hoger beroep is nu door Raad van State niet-ontvankelijk verklaard en daarmee is de weg vrij voor de bouw van deze 25 woningen in Rijsenhout. Voor Rijsenhout betekent dat een stap vooruit voor de leefbaarheid van het dorp."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie