Al varend werd het afval uit het water gevist.
Al varend werd het afval uit het water gevist. Aangeleverd

Een schone IJtocht dankzij Kano-Clean-up

13 maart 2023 om 12:00 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER Kanovereniging de Waterwolf en GroenLinks Haarlemmermeer hebben zaterdag een grote schoonmaakactie vanaf het water gehouden. Na zo’n anderhalf uur varen waren er 7 zakken gevuld met afval. Zo werden er glazen flessen, plastic zeilen, verpakkingen, piepschuim, een paraplu en een driewieler uit het water gevist.

Gewapend met geleende netten, knijpers en een mandje voorop de kajak gingen de leden van GroenLinks Haarlemmermeer en de kanovereniging het water op. De mandjes konden tussendoor geleegd worden in de grotere kajaks, die de vuilniszakken aan boord hadden. Hierbij werd dankbaar gebruikgemaakt van de spullen van De Grachtwacht, een kano-initiatief dat al langer de grachten in Leiden schoner maakt. 

DOORN IN HET OOG

“Op het oog lijkt het water best schoon, maar tussen bijna elke meter riet drijft wel iets wat niet in de natuur thuishoort,” aldus raadslid Eline Gumbert. “Veel van ons plastic dat op straat zwerft, komt in het water terecht en vervuilt daarmee de natuur. Een doorn in het oog van menig watersporter en natuurliefhebber.” 

Tekst gaat onder de foto verder.


Aangeleverd.

Uit ervaring weet kanoër Daphne van Houten dat er geregeld afval in de wateren van Haarlemmermeer drijft. “Het zat al een tijd in mijn hoofd om dit op te zetten en toen Kim van Goethem van GroenLinks ons benaderde om dit gezamenlijk tijdens de landelijke dagen van NLdoet op te pakken, leek dat ons erg leuk.” 

HUISVESTING

Kanovereniging de Waterwolf vraagt met deze actie tevens aandacht voor het ontbreken van een eigen locatie. In 2022 is de vereniging hun plek bij het Pannenkoeken Paviljoen in Cruquius kwijtgeraakt. De vereniging wacht momenteel nog op een definitieve bouwvergunning om naast het dierenpension aan de Hoofdweg in Hoofddorp een nieuwe locatie te bouwen, maar moet dit allemaal wel zelf bekostigen. Met 70 leden, allen vrijwilligers, is dit een flinke kluif. Om de start mogelijk te maken is de vereniging een crowdfundingsactie begonnen.

Kim van Goethem, GroenLinks Haarlemmermeer: “We hopen met deze actie als GroenLinks te kunnen laten zien hoe belangrijk en maatschappelijk waardevol een kanovereniging voor de gemeente Haarlemmermeer kan zijn. Het is toch vreemd dat wij met zoveel water in en om onze polder, geen kanovereniging kunnen huisvesten als gemeente?”


Beide partijen beschouwen de opruimactie als succesvol en voor herhaling vatbaar.  - Aangeleverd

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie