Meer Bomen Nu geeft zaailingen een tweede kans.
Meer Bomen Nu geeft zaailingen een tweede kans. PR

Geef bomen een tweede kans en help verplaatsen

16 februari 2023 om 10:27 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER Meer Bomen Nu oogst en (ver)plant al 3 winters jonge bomen, ook in Haarlemmermeer. Op 16, 17, 18 en 21 februari gaan vrijwilligers van Meer Bomen Nu zaailingen verzamelen in Spaarnwoude. Iedereen is welkom om te komen helpen om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. 

Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad. Door deze uit te scheppen en elders weer te planten kunnen ze toch een grote boom worden. De zaailingen worden in de weken daarna gratis weggegeven aan iedereen die zijn tuin wil vergroenen.

HELPEN

Mensen die willen helpen om een boom te verhuizen zijn op donderdag 16 en zaterdag 18 februari tussen 10.00 en 15.00 uur van harte welkom op Floriadepark 88 in Vijfhuizen. Op de Groene Carre Zuid, Hoofdweg-Oost 532 in Hoofddorp kunnen vrijwilligers op vrijdag 17 en dinsdag 21 februari terecht om bomen te verhuizen.

TEGENSTROOM

Tegenstroom verkoopt 100% zonnestroom opgewekt in Haarlemmermeer. “We verkopen ook gas. Gas is niet groen, maar voor veel mensen nog steeds de belangrijkste bron van warmte in huis”, licht Andrea van de Graaf van Tegenstroom nog maar eens toe.

“We kopen ons gas in op de Nederlandse handelsmarkt, samen met het collectief om|nieuwe energie. We willen graag overstappen van gas naar andere bronnen van warmte. Totdat we zover zijn, ‘maken we ons gas duurzaam’. Wij doen dit door het planten van bomen en struiken in nieuw te ontwikkelen Nederlandse voedselbossen. Dit is één van de meest eenvoudige oplossingen om de hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer terug te dringen. We doen dit samen met de stichting Meer Bomen Nu, een van oorsprong Haarlemmermeerse stichting die nu landelijk actief is. Een oproep om te komen helpen met oogsten, delen we dan ook graag.”

MEER BOMEN NU

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dicht bij het pad of krijgen te weinig licht. Met vrijwilligers scheppen zij deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. 

De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie