
Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel
1 januari 2023 om 10:00 Natuur en milieuNIEUW-VENNEP Als vijfjarig jongetje werd Axel Gunderson, toen hij één keer een snoepwikkeltje op straat gooide, subtiel doch dwingend medegedeeld dat dit niet hoort. Voor de nu 52 jarige Nieuw-Venneper was dat het moment waarop er een zaadje is geplant. Tientallen jaren later is de boom pas vrucht gaan dragen. “Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.”
Het viel Gunderson en zijn duikvrienden rond 2012 op hoeveel zwerfafval er op de bodem van de Haarlemmermeerse Bosplas lag. “Dit stoorde mij enorm en we zijn begonnen met opruimacties, in tien jaar tijd hebben we 2600 kilo afval te pakken van bodem en oevers”, gaat Gunderson verder. “Boven water lag ook steeds meer, op plekken waar het té erg was begon ik samen met mijn vrouw de boel op te ruimen. Dat leverde zelfs af en toe een compliment op.”
In 2017 begon de Venneper met de Litterati App al zijn vondsten te fotograferen en zo zwerfafvaldata te verzamelen, bestemd voor fabrikanten. “Ondanks dat dit veel werk is houd ik het nog steeds vol, want het is zo het belangrijk.” Vanaf 2018 ging Gunderson meedoen met Buurtcleanup Nieuw-Vennep (BCNV). Elke vier weken maken ze een deel van hun dorp schoon met een leuke groep. “We worden volledig gesteund met materialen en catering door het NMCX, het Centrum voor de Duurzaamheid. Afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden haalt altijd het verzamelde afval op. Mensen die mee willen doen kunnen zich melden via https://bcupnv.blogspot.com.”
In deze groep ontdekte Gunderson onlangs de handige App HelemaalGroen die erg eenvoudig te gebruiken is. “Ik ben ervan overtuigd dat afvalrapen het probleem niet oplost, maar het beperkt wel de schade en dat is voor mij de grootste motivatie. Bovendien bezorgt het een positief gevoel waardoor ik geen wandeling van en naar mijn werk onbenut laat. Regelmatig afvalrapen zorgt ervoor dat de hoeveelheid binnen de perken blijft.”
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie.
“De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen.”
Door de nu circa 11.420 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. “Het is prettig om jouw route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land.”
In 2022 zijn al 215.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. “Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel”, besluit de enthousiaste Alex Gunderson.