Beinsdorpers aan de slag met de fruitbomen langs het viaduct.
Beinsdorpers aan de slag met de fruitbomen langs het viaduct. Aangeleverd

Beinsdorpers snoeien vergeten fruitbomen in hun dorp

29 november 2022 om 11:30 Natuur en milieu

BEINSDORP Boswachter Anne Voorbergen heeft samen met enkele bewoners van Beinsdorp afgelopen zaterdag de fruitbomen ten oosten van het dorp, nabij het viaduct, onder handen genomen.  

Vorig jaar is de noordelijke kant al gedaan tijdens een cursus, maar vanwege corona werd de tweede cursusdag opgeschort.

Afgelopen zaterdag waren experts van de Pomologische Vereniging Noord-Holland aanwezig om een cursus snoeien van fruitbomen te geven. “In de middag hebben we het geleerde daadwerkelijk in praktijk gebracht en samen bij de Beinsdorpers de perenbomen gesnoeid”, aldus Voorbergen.

Jarenlang zijn deze boomgaardjes vergeten en verwaarloosd. Door te snoeien krijg je uiteindelijk meer en beter fruit (groter) aan de boom. “We hebben de peren onlangs op naam laten brengen. Het betreft de Saint-Remy en de winterrietpeer: prima stoofperen.”

Het Landschap Noord-Holland zorgde zaterdag voor het gereedschap en de Provincie Noord-Holland zorgde voor financiering van dit project.

De bedoeling is om volgend jaar weer met Beinsdorpers aan de slag te gaan en dat enkele inwoners de boomgaardjes adopteren. “Deze keer was gezellig en leerzaam én het weer was goed. Het was gewoon een hele leuke dag”, kijkt Voorbergen tevreden terug.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie