Atalanta.
Atalanta. Vlinderstichting

Atalanta wint tuinvlindertelling in Noord-Holland

Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER De Vlinderstichting hield van 4 tot en met 26 juli voor de 12e keer de tuinvlindertelling. Dankzij deze telling weet De Vlinderstichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Met die informatie kunnen vlinders beter geholpen en beschermd worden. 

Alle waarnemingen werden gemeld via www.vlindermee.nl. In Noord-Holland werden meer dan 2000 tellingen gedaan in 575 tuinen. Landelijk werden bijna 14.000 tellingen doorgegeven, in ruim 4.500 tuinen. 

De landelijke nummer 1 was al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Deze relatief grote, oranje met zwarte vlinder was behoorlijk talrijk in 2020. Hij werd in 83 procent van de tuinen waargenomen. Ook in Noord-Holland stond deze vlinder op nummer 1. De dagpauwoog werd tweede. Het klein koolwitje werd landelijk derde. 

DROOGTE Opvallend: in de noordelijke provincies werden veel meer vlinders geteld dan onder de rivieren. Van alle atalanta’s die geteld werden, werd maar liefst 79% boven de rivieren waargenomen. En voor de dagpauwoog was dat effect nog sterker: 84% van het totaal werd in Noord- en midden-Nederland gezien. “Vlinders hebben nog steeds last van de droogte van de afgelopen jaren”, vertelt een woordvoerder. In de noordelijke provincies is het een beetje koeler en viel net iets meer regen. En ondanks dat deze zomer niet zo heet is, merken we nog steeds het effect van de afgelopen twee jaar.”

Ook Noord-Holland was dit het geval: de atalanta, de dagpauwoog en de kleine vos werden hier veel meer gezien dan in midden - en Zuid-Nederland. De koninginnepage werd echter maar weinig gezien in Noord-Holland; deze vlinder zagen de tellers vooral in het zuiden en oosten van Nederland. 

Dagpauwoog.
advertentie
advertentie