Afbeelding
Keistadnieuws

Spoedonderzoek naar loden waterleidingen Haarlemmermeer

11 maart 2020 om 17:57 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER De gemeente Haarlemmermeer laat met spoed onderzoeken of in haar eigen panden die voor 1960 zijn gebouwd zich loden waterleidingen bevinden. “We willen heel snel duidelijkheid”, zei wethouder Marjolein Steffens-van de Water dinsdag tijdens het wekelijkse persgesprek.

D66-raadslid Charlotte van der Meij stelde in januari schriftelijke vragen aan het college nadat er berichten in de media waren verschenen dat er nog op grote schaal loden waterleidingen te vinden zijn in woningen en gebouwen die van voor 1960 dateren. Een te hoge loodconcentratie in water kan schadelijk zijn voor met name kinderen tot 7 jaar en zwangere vrouwen. De Gezondheidsraad trok daar vorig jaar over aan de bel.

De gemeente heeft onderzocht hoeveel panden van voor 1960 ze zelf in eigendom heeft. Dat zijn er 52, waaronder drie schoolgebouwen, twee kinderdagverblijven en dorps- en jongerencentra.

Volgens wethouder Steffens staat de gezondheid van inwoners voorop en moet er daarom op korte termijn een onderzoek worden gehouden. Daarvoor wordt 20.000 euro uitgetrokken. Het is de bedoeling dat het onderzoek al in april klaar is.

Mocht de uitkomst van het onderzoek zijn dat er inderdaad loden waterleidingen zijn aangetroffen die voor een te hoog loodgehalte zorgen in het kraanwater dan worden er volgens de wethouder direct maatregelen genomen. Steffens wil niet vooruitlopen op wat die maatregelen dan zijn, maar het ligt voor de hand dat de leidingen zullen worden vervangen.

Tegelijk houdt corporatie Ymere ook een onderzoek in haar woningen. Ymere heeft in totaal 13.000 huurhuizen in eigendom. Van dat aantal zijn er 700 voor het bouwjaar 1960.

Raadslid Van der Meij vroeg aan het college of inwoners niet actief moeten worden geïnformeerd over de mogelijke problemen. De wethouders Steffens en Booij benadrukten dinsdag dat mensen met vragen altijd terecht kunnen bij de GGD, die veel informatie op haar internetsite heeft geplaatst. Daarnaast is het aan scholen om hun eigen achterban op de hoogte te stellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie