Afbeelding
Marina de Wit / BDU

Muziekcafé The Shack, plek voor iedereen

3 oktober 2023 om 18:00 Muziek

OUDE MEER A tribute to Oasis deed muziekcafé The Shack zondagmiddag op zijn grondvesten schudden. De jonge band, bestaande uit bassist Kees, drummer Joost, gitaristen Bas en Kasper en zanger Dylan, wilde zo goed mogelijk twee sets van driekwartier met bekende en minder bekende songs van de bekende Engelse rockband uit de jaren negentig aan het publiek overbrengen. 

“The soundcheck was al super”, vertelt Berry Kok (61). Zij is samen met haar man Rian (63) vanaf 2011 eigenaar van het muziekcafé onder de rook van Schiphol, dat alleen haar deuren opent voor live-optredens. 

Rian en Berry wonen veertig jaar in De Kwakel en hadden daar eind jaren tachtig tot eind jaren negentig het rockcafé Simple. “Via via kwamen we aan het adres van The Shack, waar we vanaf november 2011 begonnen zijn met livemuziek; blues, rock, pop en rock ’n roll. In 2014 belandden we in het circuit van de undercoversessies. Dit zijn projecten van muzikanten in het Nederlandse muziekcircuit, veelal afkomstig uit bekende bands. Buiten hun eigen band om richten ze zich één seizoen op een project. Ze treden op in een aantal tenten met als kers op de taart een optreden in de undercovertent op De Zwarte Cross. Echt ongelooflijk goed zijn ze! Ze komen vaak van de rockacademie of van het conservatorium.”

PERSOONLIJK

In The Shack vindt er regelmatig een undercoversessie plaats van allerlei soorten genres; van CCR, The Doors, Doe Maar, Supertramp, The Police tot Hazes, The Cult, Golden Earring en Herman Brood. Ook Hucksters komt ieder jaar weer terug rond kerst. Daarnaast staan er regelmatig bluesbands, akoestische bands en bands die hun eigen songs schrijven op het podium, uit binnen- en buitenland. Dus voor ieder wat wils. 

“Het is een gemêleerd publiek van jong tot oud”, vertelt Berry. “We verwelkomen veel dezelfde gasten, die overal vandaan komen. Rian en ik doen de organisatie zelf, maar we krijgen ook hulp van onze nichtjes en van vrienden die spontaan inspringen als het nodig is achter de bar, bij de deur, het geluid of glazen ophalen. Qua organisatie moet je denken aan contacten leggen, PR, flyers maken, drank inkopen, schoonmaken etcetera.”  

Rian en Berry hebben altijd een voorliefde voor muziek gehad. “Rian was in de 70s-80s dj en wij houden beiden van livemuziek, of het nou rock, blues, pop of Nederlandstalig is, dat maakt ons niks uit! Natuurlijk hebben wij ook onze favorieten maar als het publiek geniet en de sfeer goed is, is dat het allerbelangrijkst.” 

Nog iedere week geniet Berry van het moment dat zij de muzikanten aan het publiek mag voorstellen. “Dat moment als alle gezichten zich richting het podium draaien, is te gek. Mooi dat het publiek zo aandachtig luistert, bij een klein liedje kun je een speld horen vallen.” 

Het duo wil de sfeer in hun muziekcafé persoonlijk houden met veel oude, maar ook nieuwe gezichten. “Stamgasten van vroeger hebben nu zelf volwassen kinderen en die komen ook vaak mee.” In de periode tussen café Simple en The Shack heeft het stel niet stilgezeten. “We waren toen vooral actief in de horeca en waren gids bij motorreizen in Amerika.”

UITVERKOCHT

Joke (61) uit Krommenie komt steevast wekelijks met haar vriend naar The Shack. “Ooit ben ik hier verzeild geraakt. De sfeer is gemoedelijk, het is gezellig en leuke mensen. Ik ga zelfs naar een optreden als de muziek mij niet heel erg aanspreekt. De optredens zijn van goede kwaliteit en vele muzikanten zijn goede bekenden geworden, dat vind ik geweldig!”, aldus Joke. “Mijn voorkeur is rock. Met de oude Amerikaanse blues heb ik wat minder, mijn vriend daarentegen weer wel!” 

Joke licht verder toe dat een grote groep gasten regelmatig komt. Ook biedt ze de eigenaren graag de helpende hand! “Het laatste jaar zijn de optredens heel regelmatig uitverkocht. Tijdens corona is een uitbouw geplaatst, dus die ruimte komt goed van pas!” Om aan te geven hoe close de gasten zijn, vertelt ze recent op vakantie te zijn geweest met een andere vaste gast. “Dat was naar een muziekcamping in Frankrijk, echt geweldig!” 

GOEDE PRIJS

Marjanne Buitelaar bezoekt het muziekcafé samen met haar man Leen. Ze komen uit Alphen aan den Rijn. “Wij zochten naar een alternatief voor de grote dure bands waar we eerst altijd naar toe gingen. Je komt daar vaak moeilijk tussen en dit is een gezellig alternatief voor een goede prijs”, aldus Marjanne die zichtbaar geniet van de britpop klassiekers van a tribute to Oasis.
Voor de agenda en meer info www.the-shack.info.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie