Angelique Boom samen met haar zoon Leán Steffens bij hun buurtkastje aan het Kinlozen.
Angelique Boom samen met haar zoon Leán Steffens bij hun buurtkastje aan het Kinlozen. Annemiek Cornelissen / BDU

‘Pakken wat je echt nodig hebt en geven wat je kunt missen’

6 februari 2023 om 09:34 Mensen

NIEUW-VENNEP Voor Angelique Boom is met de komst van Buurtkastje Kinlozen voor de deur van haar woning op nummer 20 een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Op 31 januari was haar eigen blikvanger klaar en kon ze gaan inrichten. Vanaf die tijd is het een komen en gaan van mensen, die er voedsel in komen doen, maar ook voedsel uithalen, omdat ze dit nodig hebben in deze moeilijke tijd.

En daarvoor is het kastje volgens Angelique Boom ook opgehangen. “Ik werk zelf in de zorg en weet hierdoor ook wat er allemaal speelt. Er is meer armoede dan je denkt, zeker door de stijgende energiekosten. Veel mensen die buiten de boot vallen en geen beroep kunnen doen op de voedselbank hebben het erg moeilijk. De nood is echt hoog, ik ben daar erg van geschrokken. Voor hen is dit kastje.” 

Het doel is ook om voedselverspilling tegen te gaan. Volgens Angelique Boom zijn er nog drie kastjes in Nieuw-Vennep. “Helemaal zeker weet ik het niet, maar volgens mij is dit de vierde.” De Vennepse wilde altijd al een kastje, maar door haar studie voor verpleegkundige werd dat op de lange baan geschoven. Nu ze klaar is met haar studie besloot ze het plan te verwezenlijken. “Ik dacht aanvankelijk aan een boekenkastje, maar toen ik werd geconfronteerd met de armoede van mensen, werd dit idee al snel veranderd.” 

Haar kastje komt bij haar zus vandaan. “Omdat zij wist van mijn plannen zei ze meteen, dat is wat voor jou. Ik was verliefd. Het kastje ging mee naar huis en ik kocht op Marktplaats bootlak, dat is goed voor buiten en voor vocht. Ik heb het kastje drie keer gelakt in de oorspronkelijke kleur groen en er een dakje opgemaakt. Ik ben super blij met het resultaat.” 

Al snel kwamen buurtbewoners het kastje vullen. “Zij wisten al van mijn plannen en hadden gespaard. Super leuk om te zien hoe lief allemaal. Ik had de energiebonus al apart gehouden om te gaan vullen, maar dat is tot op heden nog niet nodig geweest.” 

Angelique Boom hoopt dat het kastje vol blijft en dat veel mensen komen doneren. Ze vraagt onder andere om groente en fruit, potjes met groente of saus, houdbare producten, pindakaas, chocopasta, luiers, zeep en menstruatieproducten. Kortom alles wat de mensen over hebben en waar een ander blij mee gemaakt kan worden. 

De stelregel is: “Je mag pakken wat je echt nodig hebt en geven wat je missen kunt en wilt.” Er is een Facebookpagina Buurtkastje Kinlozen en men kan een email sturen naar buurtkastjekinlozen@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie