De open prullenbakken zijn vrij spel voor de vogels.
De open prullenbakken zijn vrij spel voor de vogels. Ton Dijkstra / BDU

Vogels grootste oorzaak zwerfvuil winkelcentrum Floriande

29 mei 2023 om 15:12 Maatschappelijk

HOOFDDORP Marco Honsbeek wordt er moedeloos van. Elke zondagochtend, als hij met veel zin naar zijn werkdag begint, wordt hem dit bij het aanzien van het plein van winkelcentrum Floriande ontnomen. “Het plein is één grote ravage. Echt niet om aan te zien. Wat nu?”

Honsbeek bestiert al van dag één Verhage Floriande Hoofddorp, een snackbar annex restaurant, in winkelcentrum Floriande. Het is ook al jaren een wekelijks ritueel voor de ondernemer. Zaterdagavond vroeg naar bed, de wekker gaat om 06.30 uur en als hij wakker is loopt hij voor dag en dauw een rondje met hond Jasper om vervolgens richting Floriande te rijden. “Ik parkeer mijn auto op mijn ‘vaste’ zondagochtend plek, stap uit en loop de hoek om bij de Kruidvat, en dan…..”

Al jaren ergert de ondernemer zich aan de ravage op het plein die de ondernemers keer op keer zelf dienen op te ruimen, grotendeels veroorzaakt door vogels. “Ik heb begrepen van onze gebiedsmanager dat de landelijke politiek met de gedachte speelt om alle openbare prullenbakken te verwijderen”, reageert Honsbeek verbaasd. “De verantwoording komt dan bij de ondernemers te liggen om hun straatje schoon te houden. Dus zelf prullenbakken plaatsen, én zelf het vuil afvoeren. Wij zijn tenslotte ook degene die de producten verkopen die ik zondagochtend aantref op het plein.”

Daar is de Hoofddorpse ondernemer het deels mee eens. De grootste veroorzakers van de vervuiling zijn volgens hem de vogels. Deze hebben elke nacht vrij spel in de open prullenbakken. “Persoonlijk denk ik dat als we in combinatie met de klep op de prullenbak en ook nog eens de bomen op de parkeerplaatsen drastisch terugsnoeien, daar waar ze massaal overnachten, echt het probleem kunnen oplossen.” 

Het probleem bij winkelcentrum Floriande ligt niet aan de ondernemers en ook niet aan de bezoekers. “Bijna iedereen deponeert zijn afval netjes in de prullenbak. We zijn al jaren met de gemeente in gesprek om tot een oplossing te komen, maar we worden met een kluitje het riet in gestuurd.” 

Gevolg is dat de ondernemer steeds meer met tegenzin naar zijn werk rijdt. 

REACTIE 

Een woordvoerder van de verantwoordelijk wethouder laat in een reactie weten dat een aantal betrokken ambtenaren over de problematiek met afval bij het winkelcentrum in Floriande in gesprek te zijn met de ondernemers(vereniging). Dat gesprek is nog steeds gaande en willen ze graag voortzetten.

Welke oplossing er uit de bus komt, moet dus nog even worden afgewacht. “Wel wil ik nu alvast meegeven dat de situatieschets van de heer Marco Honsbeek niet geheel overeenkomt met het beeld dat de gemeente heeft.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie