Op de foto vlnr: Roshan Autar (beheerder), Daan Verkuijl (vrijwilliger) en Seher Karagoz (assistent beheerder)
Op de foto vlnr: Roshan Autar (beheerder), Daan Verkuijl (vrijwilliger) en Seher Karagoz (assistent beheerder) Marina de Wit / BDU

Jongerencentrum De Hype wil meer jeugd aantrekken

16 maart 2023 om 10:00 Maatschappelijk

NIEUW-VENNEP Voor jongerencentrum De Hype kreeg NLdoet zaterdag een andere invulling dan gepland. De handen werden wel uit de mouwen gestoken, maar muren decoreren was nog net een stap te ver. Eerst moest er namelijk grondig geruimd worden bij het jeugdcentrum van Maatvast. Nieuwe beheerder Roshan Autar is enthousiast en wil de locatie aan de Venneperweg uitbreiden met meer faciliteiten om zo nog meer jeugd aan te trekken. 

De 32-jarige Hoofddorper vertelt: “Vorig jaar was ik vrijwilliger bij Maatvast Haarlemmermeer en dat beviel zo goed dat ik solliciteerde op een functie als assistentbeheerder. Er deed zich een mooie kans voor om beheerder te worden van De Hype, want de vorige beheerder Daniel ging weg.” Autar, die zelf artiest en rapper is, lijkt het vooral leuk om jongeren te helpen met muziek maken. “Als artiest denk ik dat de functie mij goed past. Binnen het centrum zijn vele faciliteiten om zelf muziek te maken.” 

Maar eerst moet de puinhoop binnen gereorganiseerd worden. “Voor vandaag hebben we een container besteld en afval gaat gelijk naar het grofvuil. Het is een fijne plek die gerenoveerd moet worden. Er vinden sport- en spelactiviteiten plaats en er wordt muziek gemaakt.”Autar krijgt daarbij hulp van collega’s Seher, Myra en vrijwilligers. “Ik wil toe naar tweemaal per week een muziekdag, waarop jeugd tussen de 13-21 jaar uit de buurt zelf beats kunnen maken. Faciliteiten zijn gratis. We rekenen alleen een klein bedrag voor eten en drinken.” 

De Hype bestaat uit een living room met bar en keuken, twee ruimtes die zijn ingericht als recording studio’s met nieuwe apparatuur, een ruime zaal met podium en een kantoortje. “Op dinsdagmiddag vanaf 17.00 uur organiseren we een kookmiddag, wat vooral meisjes heel leuk vinden. Denk aan de Japanse of Franse cuisine.” Achter het pand is een grote tuin met basketbalveld, maar waar ook  voetbaltoernooitjes worden gehouden of Apenkooi gespeeld wordt. “We hebben ook gamedagen, waarvoor we een Playstation 4 in huis hebben, een flipperkast, pingpongtafel en tafelvoetbaltafel.” 

Om promotie te maken voor De Hype gaat Autar langs bij scholen. “Ik was pas nog op het HVC om bekendheid te creëren. Jongeren zijn vaak helemaal niet op de hoogte van de faciliteiten.” Ook komt de gemeente langs voor inspectie. Autar: “Zij komen kijken wat er vernieuwd moet worden. Als eerste moet de bovenvloer geïsoleerd worden vanwege het geluid. Naast scholen en gemeente ben ik ook in contact met buren. Het is een afwisselende baan!” 

Autar zijn droom met De Hype is groot. “Ik wil er een multimediapaleis van maken, waar jongeren elkaar ontmoeten, nieuwe vrienden maken en natuurlijk met het doel de jeugd van de straat te houden. Mijn focus nu ligt eerst om de faciliteiten op orde te krijgen.” Naast het beheerderschap van De Hype is Autar ook betrokken bij andere projecten van Maatvast. “Het project dat nu loopt heet Van studio naar stage. Er doen twaalf jongeren mee die onder meer masterclasses volgen. Ze worden tien weken begeleid van hun eerste studio ervaring naar het podium. Deze week hebben ze hun eerste optreden bij C.” Bij dit project zijn meerdere jeugdcentra uit Haarlemmermeer betrokken.

Jongerencentrum De Hype aan de Venneperweg 298 is vijf dagen per week geopend. Maandag en zaterdag gesloten.

Door Marina de Wit

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie