Van links naar rechts Ton Brinkman, Jannette de Ruiter en Riek Lansdaal.
Van links naar rechts Ton Brinkman, Jannette de Ruiter en Riek Lansdaal. Ria Meulenman

Gezamenlijke kerken voeren actie voor mensen in nood

10 maart 2022 om 08:51 Maatschappelijk

NIEUW-VENNEP De gezamenlijke kerken van Nieuw-Vennep en Abbenes trekken in de Veertigdagentijd voor Pasen samen op en bezinnen zich over hoe ze kunnen werken aan een samenleving waar een ieder recht wordt gedaan. Op drie momenten wordt tijdens sobere maaltijden stilgestaan bij maatschappelijke problemen, op 10 en 24 maart en op 7 april. De inzameling voor de Voedselbank is op zaterdag 12 maart. 

Al langere tijd werken PKN De Rank en de Witte Kerk samen met de RK Parochie in Nieuw-Vennep en met de Protestantse Kerk in Abbenes. “Het is zo belangrijk om echt met elkaar als kerk samen te werken’, zegt Ton Brinkman, secretaris diaconie van De Rank. “Dan kun je meer doen. Je wordt geïnspireerd door elkaar. Vanuit de PKN is het thema Alles komt goed. De Veertigdagentijd staat in het teken van de toekomst, waarvan we geloven dat die goed is. We moeten nu opstaan en bijdragen aan een wereld waarin het al beter zal worden.”  

Onze drijfveer is dat mensen iets voor elkaar kunnen betekenen

Evenals Riek Lansdaal, voorzitter diaconie van de RK parochie, en Jannette de Ruiter uit Abbenes is Brinkman van mening dat “Je moet laten zien wat je gelooft.” Lansdaal: “Onze drijfveer is dat mensen iets voor elkaar kunnen betekenen.” Het leven van Jezus is voor de kerken de inspiratiebron. “Omkijken naar onze naasten en delen wat we hebben”, benadrukt Brinkman. 

VOEDSELBANK Zaterdag 12 maart tussen 10.00 en 12.00 uur is er een grote inzamelingsactie voor de Voedselbank. Bij De Rank, Het Trefpunt en de Herberg, en ook bij kerkgebouw De Fontein van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Nieuw-Vennep en de kerk in Abbenes. Levensmiddelen, spullen voor persoonlijke verzorging, van alles is zeer welkom. “Als de houdbaarheidsdatum maar niet verstreken is. Het liefst houdbare spullen en geen alcoholische dranken en rookwaren.” Op woensdag 9 maart mogen mensen in Abbenes ook al doneren tijdens de Biddag voor het Gewas. 

MAALTIJDEN Rond de sobere maaltijden is een inleiding en gesprek over het maatschappelijke onderwerp van die dag. De maaltijden bestaan uit soep en brood. Na afloop wordt een bijdrage gevraagd, in principe het bedrag dat wordt uitgespaard door niet thuis te eten. Het geld wordt, na aftrek van kosten, geschonken aan het goede doel. Men kan van gedachten wisselen en ervaringen delen met andere deelnemers. “Het is ook een mooie gelegenheid om mensen te ontmoeten, die je soms alleen maar in de buurt of in de kerk ziet.” 

Als de houdbaarheidsdatum maar niet verstreken is.

Donderdag 10 maart is het in De Rank, met als thema Voedselbank. Donderdag 24 maart staat het Trefpunt van de Witte Kerk open. Het thema is dan Stichting Leergeld. Donderdag 7 april vindt de maaltijd plaats in De Herberg rond het thema van de Vastenactie Je land is je leven. De bijdrage is bestemd voor vluchtelingen in Libanon.  

Iedereen, alleen of als gezin, met buren of vrienden, kerkelijk of niet, kan meedoen aan deze sobere maaltijden, die worden gehouden van 18.00 tot 19.15 uur.

Wie mee wil eten kan zich uiterlijk op de maandag voor de maaltijd opgeven bij de eigen kerk/parochie of via e-mail bij diaconie@pgderank.nl, met vermelding van naam, telefoonnummer en het aantal personen.  

door Ria Meuleman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie