Daniel en Michael nodigen jongeren uit om De Hype een makeover te geven.
Daniel en Michael nodigen jongeren uit om De Hype een makeover te geven. Beheerders Daniel en Michel bieden jongeren een podium in The Hype.

De Hype krijgt nieuw jasje en zoekt jongeren om te helpen

5 maart 2022 om 09:36 Maatschappelijk

NIEUW-VENNEP De Hype, het jongerencentrum aan de Venneperweg, is al jaren een ontmoetingsplek voor jongeren uit het dorp. Als je bij het gebouw naar binnen stapt geeft het een bepaalt gevoel. Je ziet dat het oud is, daar is uiteraard niks mis mee, maar dat het jongerencentrum een opknapbeurt nodig heeft is te begrijpen. “Er zijn een aantal dingen al een tijdje stuk”, vertelt Michael. “Zo heeft de pooltafel het begeven, is de tafelvoetbal kapot en doet de flipperkast het niet meer.”

Het zijn zomaar wat voorbeelden. Er is overigens nog genoeg leuks te doen. Afgelopen week is er nog een filmavond georganiseerd. Jongeren kwamen, liggend in zitzakken, genieten van een film die op een heel groot scherm op het podium werd vertoond. 

“Maar het is nu wel tijd dat we ons pand onder handen gaan nemen”, gaat Michael verder, hij is samen met Daniel een van de beheerders van De Hype. “Over die makeover willen we met de jongeren brainstormen. We willen ze er graag bij betrekken, hopen dat ze meedenken en met goede ideeën komen. Om vervolgens ook hun handen uit de mouwen steken en ons te komen helpen De Hype met de opknapbeurt.”

Jongeren van 8 tot en met 12 jaar zijn wekelijks op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur welkom in het jongerencentrum om te komen chillen. Jongeren van 13 jaar en ouder zijn ‘s avonds van 19.00 tot 22.00 uur welkom op woensdag en donderdag. Toegang is gratis. Verder worden er allerlei activiteiten georganiseerd. “Vorige week had ik nog een tostibakwedstrijd”, vertelt Michel. “Elke jongere is welkom, jongens en meisjes, en het doel is om je veilig te voelen en het gezellig te hebben. We hebben wel normen en waarden, als je je daar niet aan kunt houden, ben je even niet meer welkom.”

Zo staat er op het podium een drumstel, daarnaast staat een gitaar en een basgitaar in een standaard. Ze staan te wachten om bespeelt te worden, je kunt zo beginnen met muziek maken. “Elke woensdag komen hier een aantal jongeren, meisjes en jongens, oefenen. Ze vormen samen al een bandje. Een beetje jammen, een beetje oefenen. Super leuk en misschien straks wel goed genoeg voor een optreden in De Hype.”

Boven op zolder is er zelfs een heuse geluidsstudio. Daniel heeft daar de afgelopen weken regelmatig met jongens gezeten om muziek op te nemen. “Die posten ze dan zelf op hun eigen muziekkanalen via Instagram. Uiteraard in de hoop dat het beluisterd wordt en het misschien wel iemand in de muziekscene opvalt. Je weet maar nooit”, lacht Michael.

Het bezoekersaantal varieert nogal. Onduidelijk is hoe dat komt. Met het uitnodigen van de jongeren om mee te denken over de vernieuwing van De Hype en daarna helpen deze vernieuwingen te realiseren hopen Michel en Daniel dat er straks een grotere en vaste groep jongeren gaat ontstaan. Ook is er de hoop bij het tweetal dat het ontmoetingscentrum straks vaker open kan. “De uurtjes die we nu open zijn is eigenlijk te weinig”, aldus Michel. “Ik hoop straks dan ook op meer uurtjes, maar eerst wil ik alle enthousiaste jongeren uitnodigen om donderdag 17 maart tussen 17.30 en 19.00 uur gezellig pizza te komen eten en dan mee te denken over de Hype Makeover.”

Er is budget, geld dat vrij komt uit allerlei fondsen. Sommige dingen kunnen ze zelf doen, voor andere, wat grotere verbouwingen, moet er externe hulp komen. “Kijk een wandje behangen of schilderen, daar kunnen de jongeren natuurlijk prima bij helpen”, gaat Michael verder. “Als je jongeren er bij betrekt zijn ze straks ook veel zuiniger op hun ‘eigen’ spullen. Het is tenslotte hun ontmoetingsplek.”

Ton Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie