Anita en Matthew nog vrolijk op de bank bij Marieke thuis.
Anita en Matthew nog vrolijk op de bank bij Marieke thuis. Eigen foto

Dakloze Anita en Matthew hebben de kluit belazerd

3 februari 2022 om 10:36 Maatschappelijk

NIEUW-VENNEP Het leek zo’n mooi sprookje, de hulp aan het dakloos stel Anita en Matthew. Begin januari schreef deze krant over een stel dat bivakkeerde in een klein tweepersoonstentje in de bossage nabij een hondenuitlaatveldje in de wijk Getsewoud. De Vennepse Marieke trok het leed van het tweetal zich aan en haalde ze bij haar in huis. Van alle kanten kwam er hulp, er werd werk en zelfs onderdak geregeld. Afgelopen week ging het echter helemaal mis. Het tweetal komt niet opdagen bij hun werk en verslonzen hun onderkomen waarop zij weer op straat zijn gezet.

De sociaal ingestelde Vennepse besloot de twee zielepoten begin januari mee te nemen naar haar huis. Daar hoorden ze hun namen, Anita en Matthew, hun leeftijden, 30 en 35 jaar en hun afkomst, Polen en Engeland. “Ze hadden honger en aten samen zes pistoletjes kaas-ham en zes tosti’s achter elkaar op. Ook namen ze veel water en cola, ze hadden nog niets gedronken die dag. Omdat ze vies waren mochten ze allebei in bad en heb ik ondertussen al hun kleding gewassen”, vertelde Marieke toen. 

AANGESLAGEN Vervolgens ging hun verhaal als een lopend vuurtje door het dorp. Marieke kreeg van alle kanten hulp, in de vorm van kleding en mensen stonden aan de deur met eten. “Het ging zo goed”, aldus een aangeslagen Marieke. “Hier werd hun bordje op tafel gezet en gevuld en stuurde ik ze onder de douche. Vriend Jan ging met Matthew op pad en ook dat ging allemaal prima. Alleen met Anita ging het nog niet zo goed, zij zou eigenlijk naar een dokter moeten. Maar dat gaat niet zo makkelijk als je niet verzekerd bent.”

Hier werd hun bordje op tafel gezet en gevuld en stuurde ik ze onder de douche.

In korte tijd werden er allerlei zaken geregeld voor Anita en Matthew. “Na zo’n tien dagen bij mij in huis te hebben verbleven kon ik ze, nadat dus echt alles geregeld was, met een gerust gevoel loslaten en naar hun eigen stekje brengen.”

Het stel mocht in een kamer wonen van mensen die een patatzaak runnen. Anita zou daar een aantal uren per week helpen in de keuken om enigszins de huur te compenseren. Ook Matthew zou elders een aantal uur per week gaan werken.

LIEGEN “Helaas ging het al meteen fout. Ze kwamen niet op tijd op hun werk en na een aantal dagen kwamen ze al helemaal niet meer opdagen”, klinkt de teleurstelling in de stem van Marieke. “Als ik Matthew dan een berichtje stuurde dan was het weer dat hij met Anita in het ziekenhuis zat, als ik dan vroeg wat er aan de hand was, kreeg ik daar geen reactie meer op. En zo ging het maar door, de ene na de andere leugen. Maar werken ho maar….”

Toen het stel afgelopen zondag en maandag helemaal niet meer kwam opdagen bij hun werk is Marieke met andere polshoogte gaan nemen. “Ik schrok me rot toen ik die kamer binnen kwam. Het bed bezaaid met vuile kleren, het stonk er. Overal stonden zakken met spullen. Het was er gewoon een grote klerezooi. Matthew reageert meteen heel fel op mij: ‘ga eruit’, schreeuwde hij. Ik ben toen ook weggegaan en de anderen hebben nog geprobeerd om met ze te praten. Helaas zonder resultaat.”

De eigenaresse van de kamer is ook vreselijk teleurgesteld en heeft het stel de deur gewezen. De sloten zijn vernieuwd, toch mocht het tweetal dagen daarna nog hun spullen op komen halen.  

Ze hebben zelfs elektrische fietsen gekregen om naar hun werk te komen.

“We zijn met zijn zessen de afgelopen periode bezig geweest om hen weer op het rechte pad te krijgen. Alles is geregeld. Ze hebben zelfs elektrische fietsen gekregen om naar hun werk te komen. Maar in plaats van ze daarvoor te gebruiken werd Matthew er met een andere Pool achterop gespot in het centrum van Nieuw-Vennep.”

SPOREN NAGELATEN Dat het tweetal elders ook sporen heeft achtergelaten wordt pijnlijk duidelijk als Marieke door een vrouw uit Zwolle wordt benaderd. “Zij zou het stel eerder ook opgevangen hebben. Haar man is Pools en het leek goed te klikken. De waarheid is helaas anders. Zij krijgen nog flink wat geld van hen en zijn al maanden op zoek naar Matthew. Ze waren zomaar met de noorderzon vertrokken. Als ik hem daar vervolgens mee confronteer doet hij net alsof hij die mensen helemaal niet kent. Ook schijnen ze dit soort praktijken in de buurt van de Duitse grens en Rotterdam te hebben uitgehaald en schulden hebben achtergelaten, laat de vrouw uit Zwolle mij weten. Ook het drugsgebruik komt regelmatig ter sprake. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik daar bij mij thuis helemaal niks van heb gemerkt. Dat maakt het ook allemaal zo dubbel.”

Ik heb hier zelfs nog een tv staan die naar hun toe zou gaan.

Marieke voelt zich vooral heel rot voor de mensen die zoveel hulp hebben geboden de afgelopen weken. “Ik begrijp het gewoon niet. Ze hoefden bijna geen huur te betalen. Als ze samen twee dagen zouden werken, dan konden ze alles betalen. Nou dat lijkt me toch niet heel erg veel. Hier bij mij thuis waren ze zo dankbaar. Ik voel me gewoon heel rot over de hele situatie, vooral naar de mensen toe die allemaal geholpen hebben. Al die hulp kwam vanzelf. Ze hoefden echt helemaal niks te kopen, alles is aangeleverd en ze lieten het allemaal in zakken staan, ze deden er helemaal niks mee. Ik heb hier zelfs nog een tv staan die naar hun toe zou gaan.”

KLOTE De afgelopen dagen blijkt het tweetal ergens in Haarlem in een nachtopvang te hebben geslapen. Verder is er geen contact meer geweest. “Ik wil ze geen trap nageven. We hebben een geweldige constructie bedacht om ze juist te helpen. En niet meteen met een wurgcontract zodat ze weer snel in de problemen zouden komen. En toch gaat het mis. Al met al is het gewoon klote!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie