Het blauwe tentje waar het Poolse stel al dagen in verblijft.
Het blauwe tentje waar het Poolse stel al dagen in verblijft. Ton Dijkstra

Pools jong stel bivakkeert al dagen in tentje

Maatschappelijk

NIEUW-VENNEP Het valt bijna niet op, maar al dagen lang staat er een kleine tweepersoons tent in de bossage bij een hondenuitlaatveldje in de wijk Getsewoud. Een Poolse stel bivakkeert hier al een zo’n week. 

“We hebben geen werk meer en dus ook geen inkomen”, vertelt de Pool. “Tot voor kort overnachten wij nog in een migrantenhotel elders in Nieuw-Vennep, maar omdat we geen geld verdienen konden we dat niet meer betalen, dus daar moesten we uit.”

Het stel is al zo’n twee jaar in Nederland om van werkgever tot werkgever te hoppen. Op deze manier konden zij prima hun geld verdienen om in Nederland te kunnen verblijven. 

“Het blijft alleen wel seizoenswerk”, gaat de dakloze verder. “In de winter is er in deze omgeving minder werk en dus hebben wij al een aantal weken geen werk kunnen vinden.” 

Vanwege de slechte financiële situatie van het stel kunnen zij niet reizen, eenvoudigweg omdat zij dat niet kunnen betalen. Terug naar Polen is dus niet mogelijk voor het tweetal. “Ook kunnen we niet elders op zoek naar werk. De enige optie was om onze spullen bij elkaar te rapen en kijken waar we veilig ons tentje konden neerzetten.”

Die plek denken ze gevonden te hebben ergens in de wijk Getsewoud. Naast het kleine tentje heeft het stel onder een zeil enkele koffers en plastic zakken staan waar hun persoonlijke spullen inzitten. Van de buren hebben zij een stroomkabel gekregen om toch wat verlichting te hebben en een straalkacheltje voor wat verwarming in deze koude dagen.

Ook is handhaving al langs geweest om te informeren. “Het schijnt dat buurtbewoners hebben geklaagd over ons, of zich zorgen maakten of wij misschien voor overlast zouden zorgen of druggebruikers waren. Handhaving heeft ons gevraagd om te vertrekken, maar waar moeten we heen?” 

Ook schijnt het stel zich gemeld te hebben bij de sociale dienst, echter tot op heden zonder succes.

advertentie