Gerard Couvreur
Gerard Couvreur Eigen foto

Nieuw-Venneper schrijft boek over Hoofddorpse boekhandelaar

15 augustus 2019 om 19:00 Maatschappelijk

NIEUW-VENNEP Vanaf 23 augustus ligt het boek "De man die verdween en terugkwam" van Nieuw-Venneper Gerard Couvreur in de boekhandels Bruna Nieuw-Vennep en Stevens in Hoofddorp.

Het verhaal gaat over de 60-jarige Arie Langeveld, de eigenaar van een boekwinkel in Hoofddorp. Hij is gast en gastspreker bij het familiediner, aangeboden door zijn broer. Tijdens het diner vraagt neef Charles het woord. Die vraagt wie van de oudere aanwezigen weer 25 jaar zou willen zijn. Degene, die dat zou willen moet zich wel bedenken dat hij of zij plotseling verdwijnt, op een onbekende plaats terechtkomt en zijn geheugen kwijt zal zijn en daarmee zijn familie en relaties. Arie is de enige die een hand opsteekt. Bij wijze van grap, zegt hij, want hij gelooft er niet in dat Charles iemand kan laten verdwijnen. Er gebeurt inderdaad niets.  De volgende morgen gaat Arie zoals gebruikelijk joggen. Een inwoonster van Hoofddorp, die langs de route woont, ziet hem nog langs komen en ineens verdwijnen. Hij komt ook niet op de gebruikelijke tijd weer thuis om daarna naar de winkel te gaan.

De schrijver heeft de afgelopen jaren vaak aan vrienden en bekenden, maar ook aan andere oudere mensen gevraagd of zij weer 25 jaar zouden willen zijn, waarbij zij dan wel afstand moesten doen van hun relaties en omgeving. Slechts een beperkt aantal gaf na enig nadenken te kennen daar wat voor te voelen. Het overgrote deel wilde dat niet, ook al konden zij dan jong een heel nieuw leven beginnen. Zij zouden hun familie en vrienden teveel missen en waren overigens best tevreden met hun leven.

Dat laatste sluit aan bij gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) In 2018 gaf 89% van de 55-65 jarigen, 88% van de 65-75jarigen en 86% van de 75+ers te kennen gelukkig te zijn. De tevredenheid met het leven kwam ongeveer gelijk uit en slechts 2% van de volwassenen gaf aan ontevreden te zijn.

Gerard Couvreur (1937) is geboren Amsterdammer en in 1973 met zijn gezin naar Nieuw-Vennep verhuisd om de kinderen de ruimte van dit groene dorp te geven. Na zijn studie economie werkte hij aan de Universiteit van Amsterdam en vanaf 1970 in de reisindustrie. Na zijn pensionering besteedde hij zijn vrije tijd onder meer aan het schrijven van verhalen, waarvan er drie in boekvorm werden uitgegeven; "Een liefde in Ransdorp", het mooie oude dorp boven Amsterdam-Noord, "De schrijver en de aanzegger", spelend in Amsterdam-centrum over een vooraanstaande schrijver, die zijn boeken niet zelf heeft geschreven en "Het Beeldenparadijs" dat handelt over God, die op aarde komt om het kwaad te bestrijden. De laatste twee boeken zijn nog bij de beide boekhandels te bestellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie