Afbeelding
Frans Tol

Hangjongeren Symfonie: 'Ze kunnen ons gewoon aanspreken'

28 februari 2019 om 07:30 lokaal

NIEUW-VENNEP Winkelcentrum De Symfonie en dan met name de jongeren die daar wel eens rondhangen, kwamen vorige week ineens in het nieuws omdat ze overlast zouden veroorzaken. Witte Weekblad-verslaggever Frans Tol ging op pad om te kijken wie nou die jongeren zijn die overlast zouden veroorzaken, en wat die overlast dan werkelijk inhoudt. 

Er zijn in de Haarlemmermeerse raad door Paul Meijer van Forza! vragen gesteld aan het college en maatregelen geëist tegen de overlast die hangjongeren zouden veroorzaken in winkelcentrum De Symfonie. En er was in het Witte Weekblad een ingezonden stuk geplaatst van een ongeruste winkelbezoeker. Daarnaast is er op 29 januari een bijeenkomst geweest tussen een groot aantal ondernemers en afgevaardigden van de gemeente om de problematiek te inventariseren. 

OVERLAST Duidelijk bleek dat er nu en dan toch wat overlast wordt veroorzaakt. Dat de echte overlast door maar een kleine groep jongeren (en dan vooral in de latere uren van de dag) veroorzaakt wordt, dat er instanties zijn die inmiddels de namen (moeten) kennen, dat men wel met de krant wilde praten zolang er maar geen namen bij genoemd werden, dat de politie het elders te druk heeft, en dat handhavers niet voldoende macht hebben om in te grijpen. En dat bovendien sommige winkeliers geen commentaar willen geven.

Bab van Groenigen is de voorzitter van de winkeliersvereniging Symfonie. "Er is inderdaad sprake van hangjongeren die als aanwezige groep intimiderend over kunnen komen en bij tijd en wijle op een onbeschofte wijze verbaal reageren als zij worden aangesproken."

NIET TE NEGATIEF Pratend met een groep van die jongeren met de leeftijd van zo'n 15 tot 18 jaar vragen die dringend niet al te negatief te zijn. "Het klopt dat wij hier vaak rondhangen, maar waar kunnen wij beter zijn? Het is hier overdekt en er zijn winkels voor als wij iets willen snoepen, eten of drinken. Als men maar gewoon tegen ons praat en niet direct begint te schreeuwen zullen wij ook echt niets doen. Maar waar moeten wij heen? Als er nou, en nu helemaal in deze vakantietijd dingen voor ons georganiseerd zouden worden! Het zou fijn zijn als er voor ons een mooie plek gecreëerd werd."

Ik ontmoet vrolijke echte pubers die als zij met meerderen samen het winkelcentrum ingaan al gauw door hun soms wat luidruchtig gedrag licht bedreigend kunnen overkomen. Ook merk ik dat er jongerengroepjes zijn met leeftijden van 8 tot 13 jaar.

HANDHAVING De huismeester blijkt met vakantie te zijn, dus praat ik met een tijdelijke invaller. "Ja, sommige jongeren - en dat zijn niet alleen jongens maar ook meisjes - doen vervelend. Als ik ze een paar keer heb weggestuurd gaan ze je uitdagen. Dan kopen ze om mij te pesten een zakje chips die ze dan in de gangen uitstrooien omdat ze weten dat ik dat moet opruimen. Maar ook buiten wordt gehangen en soms gaan ze de parkeergarage in. Dan moet je 's morgens eens zien wat een troep ze achtergelaten hebben. In principe zijn de meeste van die jongeren gewoon allemaal beschaafde jongeren die een havo- of vwo-opleiding volgen. Maar er zijn een paar raddraaiers bij. Ik heb gezien dat handhavers, die hier binnen niets mogen, buiten een kwartier lang met die echt lastige jongeren gaan praten. Maar ze doen verder niets. Het minste wat ze zouden kunnen doen is toch die ouders bellen."

Op het terras van Hema zijn meerdere tafeltjes bezet door een soort hangouderen die niemand kwaad doen. "Hangjongeren? Moet je je daar nou druk over maken? Dat is toch van alle tijden. Maar ja, als nou met stoelen gooien of zo. Maar oké, we hebben wat last van ze gehad." Maar de winkelier die jongeren vanwege hun leeftijd en gedrag weigerde iets aan hen te verkopen, werd beschimpt en uitgescholden. "En ze bespuugden mijn winkelramen."

MAATVAST Dan ontmoet ik in de Venneperstraat een jongeman die tot die grotere groep behoort, maar mij vertelt dat hij door een van die raddraaiers tot bloedens toe verwond is geraakt. Wat zou er voor die jongeren voor vermaak zijn? In jongerencentrum de Hype trof ik clustermanager van Maatvast Andrea van Zoomeren. Van Zoomeren is verantwoordelijk voor de gang van zaken bij de jongerencentra de Hype, de Nooduitgang in Lisserbroek, de Basis in Zwanenburg, Baddies in Badhoevedorp, en Flex C en Studio 5 in Hoofddorp.

"Dat er hier voor jongeren helemaal niets te doen is klopt van geen kanten." Zij wijst op een wand vol aankondigingen van activiteiten en noemt die activiteiten op, laat mij folders zien en geeft een rondleiding in de ruimtes waar die jongeren digitaal muziek kunnen maken, dat kunnen doen op instrumenten en de ruimte waar films gemaakt kunnen worden. "Bovendien is er bij Maatvast On Fleek, dé muziekwedstrijd van Haarlemmermeer (op 2, 9, 16 en 23 maart). Ik zou graag met die jongeren in gesprek willen. Misschien zijn wij overdag niet vaak genoeg open. Daar is over te praten. Als een van hen een BHV-diploma heeft kunnen ze zelfs de sleutels krijgen."

PUBERLAND Bij Meerwaarde hoor ik op mijn vraag of een soort Puberland (een soort Jeugdland voor Pubers) een alternatief zou zijn. "Dat zou dan een gebied worden waar vrij gerookt, gedronken en gedaan kan worden? Nou nee, dat liever niet."

Frans Tol

Clustermanager Andrea van Zoomeren in de filmstudio van de Hype.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie