Afbeelding
Archief

Visueel beperkte kan zelfstandig stemmen in Haarlemmermeer

21 februari 2019 om 09:58 lokaal

HAARLEMMERMEER (ANP) Blinden en slechtzienden kunnen tijdens de komende verkiezingen op meerdere locaties, waaronder in Haarlemmermeer, zelfstandig stemmen. Verspreid over vier provincies en twaalf gemeenten kunnen zij terecht op 23 stembureaus met speciale hulpmiddelen: een mal met gaatjes die over het stembiljet gelegd kan worden en audio-ondersteuning.

Volgens een woordvoerder van de Oogvereniging is een proef tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar goed bevallen. "De betrokken stemmers hebben de mogelijkheid als positief ervaren en waren blij dat zelfstandig en met behoud van stemgeheim kon worden gestemd."

KIESPAS Voor de Provinciale Statenverkiezingen 20 maart kunnen visueel beperkten terecht in Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Brabant. De gemeenten die meedoen zijn - naast Haarlemmermeer - Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Grave, Haarlem,  Hilversum, Rotterdam, Sliedrecht, Veldhoven, Zaanstad en Zeist. Mensen mogen overigens voor de Provinciale Statenverkiezingen alleen maar stemmen binnen de eigen provincie. Als iemand in een andere gemeente wil stemmen binnen die provincie moet hij/zij een kiezerspas aanvragen.

Den Haag deed vorig jaar al mee aan de proef, op acht locaties. In de stembureaus is een aantal dingen aangepast. Zo zijn er stembureauleden die een extra opleiding hebben gevolgd en waterbakken voor honden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie