Maarten Askamp links en Peter Schrauwen toosten met een alcoholvrije cocktail op het nieuwe jaar.
Maarten Askamp links en Peter Schrauwen toosten met een alcoholvrije cocktail op het nieuwe jaar. Annemiek Cornelissen

Maatvast viert het nieuwe jaar

7 februari 2019 om 19:00 lokaal

NIEUW-VENNEP In Jongerencentrum De Hype vond op dinsdag 5 februari de Nieuwjaarsreceptie plaats van de Stichting Maatvast. Deze receptie wordt traditioneel ieder jaar tijdens het Chinese Nieuwjaar gehouden. Speciaal voor deze gelegenheid werd er gedanst door vier Chinese danseressen van Huan Le Chinezen Haarlemmermeer. Ieder jaar wisselt de locatie. Deze keer was gekozen voor een Jongerencentrum.

Annemiek Cornelissen

Stichting Maatvast is de beheerder/exploitant van 26 locaties in de Haarlemmermeer, waaronder zes jongerencentra. Verder zijn het buurthuizen, dorpshuizen en wijkcentra. Volgens Peter Schrauwen van Communicatie van de Stichting Maatvast is het maatschappelijk vastgoed in de gemeente Haarlemmermeer het zakelijke deel, maar is een nog heel belangrijk deel de verbinding met de samenleving. "Daarbij bedoel in de mensen die leven in de buurt van de locatie. Zij bepalen wat er in de locaties gebeurd. Verbinding maken is de sleutel met partnerorganisaties en mensen in de wijk. Wij vinden het belangrijk om te weten wat de behoeftes zijn. We kunnen wel van alles bedenken, maar vaak zitten de mensen daar niet op te wachten, dan schiet je je doel voorbij".

VRIJWILLIGERS Stichting Maatvast heeft zeventig betaalde medewerkers en ruim 350 vrijwilligers. "Vrijwilligers zijn heel belangrijk. Door hen kunnen we een bredere openstelling hanteren bij de diverse locaties, zoals in de avonduren en de weekenden". Volgens Maarten Askamp, directeur van de Stichting Maatvast was dit jaar bewust gekozen voor een jongerencentrum, in dit geval De Hype, als locatie voor de receptie. "We zijn Vooral trots op de ontwikkeling die de jongerencentra de afgelopen periode hebben doorgemaakt en nog altijd doormaken. Vanuit de nieuwe visie die we hebben opgesteld voor onze jongerencentra hebben we, naast de inloopfunctie en de chillplek die de locaties vormen, steeds meer nieuwe projecten opgestart".

HISTORY REPEATED Daarbij doelde Askamp onder andere op "History repeated": een project waarin 18 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 25 jaar verbindingen leggen tussen de 2e wereldoorlog en de huidige tijd. Het project wordt afgesloten met een indrukwekkende reis naar kamp Auschwitz in het weekend van 15-17 maart.

Verder "Vloggen met Oma": ontmoetingen tussen jong en oud opgenomen in vlogs, maar ook "On Fleek": een muziekwedstrijd waarin jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 21 jaar hun talenten kunnen tonen op de diverse podia, startend met een eerste voorronde in JC De Hype op zaterdag 2 maart. Na diverse rondes in de verschillende jongerencentra wordt de grote finale in jongerencentrum De Basis gehouden op zaterdag 20 april. Niet meer weg te denken zijn volgens de directeur de verschillende kookclubs waarin jongeren met elkaar en soms voor ouderen/mensen uit de buurt die een steuntje goed kunnen gebruiken koken. "We hebben een subsidie van ruim 140.000 euro gekregen voor het landelijke actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd, waarbij we 100 jongeren in de Haarlemmermeer vanuit eigen initiatief en verantwoordelijkheid meer maatschappelijk betrokken gaan laten raken".

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie