Afbeelding
Eigen foto

Nederlands Transport Museum krijgt straaljager

lokaal

NIEUW-VENNEP Museumdirecteur Arno van der Holst hintte er vorige week in het Witte Weekblad al op, en nu is bekend geworden dat het is gelukt. Het Nederlands Transport Museum (NTM) heeft een opvallende Fouga Magister-straaljager gekregen. Het toestel is deze kerstvakantie al te zien in het in Nieuw-Vennep gevestigde museum.

Het tweepersoons trainingstoestel is eind vorige eeuw gebruikt voor de opleiding van piloten van de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens de kerstvakantie mogen bezoekende kinderen in het NTM zelf in de cockpit van deze straaljager stappen om eens te kijken hoe het voelt om straaljagerpiloot te zijn.

OPLEIDINGSVLIEGTUIG De Fouga Magister is eigendom van de Belgische luchtmacht, waar het vliegtuig vanaf 1961 werd gebruikt als opleidingsvliegtuig. In de jaren '60 en '70 werden met deze straaljagers de nieuwe straaljagerpiloten van zowel de Belgische als van de Nederlandse luchtmacht opgeleid. De laatste Fouga Magisters bleven tot 2007 bij de Belgische luchtmacht vliegen.

Het toestel dat naar het NTM komt, draagt de opvallende rode kleuren van het beroemde stunt- en demonstratieteam van de Belgische luchtmacht: de Rode Duivels. Dit maakt het niet alleen extra leuk voor kinderen om in de cockpit plaats te nemen, maar levert ook bijzonder fotogenieke foto´s van de jonge 'piloten-in-spé' op.

ZILVERMEEUW Naast de nieuwe straaljager, een bruikleen van het Belgisch Koninklijk Legermuseum, heeft het museum in de kerstvakantie nog een aantal nieuwe attracties. Voor kinderen is er een 'Griezelbus' en een springkussen en tijdens gratis rondleidingen 'achter de museale schermen' kan iedereen een kijkje nemen bij de enorme flightsimulator van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Daarnaast is vanaf 27 december ook is de allereerste Amsterdamse metro, de 'Zilvermeeuw' uit 1977, in het museum te zien.

Het NMT is elk weekeinde en tijdens de kerstvakantie dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.nederlandstransportmuseum.nl.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie