Afbeelding
Leon van Kuijk

Expositie Pandora in galerie van Cpunt

16 november 2023 om 10:00 Kunst

HOOFDDORP Maakt Artificial Intelligence de kunstenaar overbodig? Bijna elke week wordt er weer een nieuwe, baanbrekende toepassing gelanceerd waarmee met een druk op de knop een kunstwerk kan worden gegenereerd. Dystopie of biedt deze omwenteling geweldige kansen?

De opkomst van de fotografie had een grote invloed op de schilderkunst, de uitvinding van de smartphone heeft op haar beurt de fotografiewereld op zijn kop gezet, maar heeft deze ook gedemocratiseerd. Op dezelfde manier maakt AI kunst toegankelijker. Maar het roept ook filosofische en ethische vragen op over creativiteit, originaliteit en auteurschap. Wat maakt een kunstenaar uniek als een machine in staat is om vergelijkbare, zo niet identieke, kunstwerken te creëren? Is het de persoon die de software ontwerpt, de persoon die de prompt schrijft, of is het de AI zelf? En wat beschouwen we als het echte kunstwerk: de algoritmen en codes die de kunst genereren, of het uiteindelijke beeld?

Zo staan we wederom op een kantelpunt in de kunstgeschiedenis, waarbij AI zowel immense mogelijkheden als complexe vraagstukken met zich meebrengt.

Met baanbrekend werk van Rogier Polman, Leon van Kuijk, Booi Kluiving, Panca Evenblij, Nobody &The Computer, Julian Mostert & Lotte Minkema en Irisa Nova, Serenity Rayne, Jaxon Nash, Amani Jones, Emmett Anders en Aopolis Voronin van Dead End Gallery.

De tentoonstelling is te zien tot en met 8 december in de galerie van Cpunt. Donderdag & vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en tijdens voorstellingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie