Kunstenaar Franz Bodner, Elise van Melis (directeur Cruquius Museum) en wethouder Marja Ruigrok (Cultuur) tijdens de opening van de tentoonstelling.
Kunstenaar Franz Bodner, Elise van Melis (directeur Cruquius Museum) en wethouder Marja Ruigrok (Cultuur) tijdens de opening van de tentoonstelling. Aangeleverd

Moderne kleurrijke kunst tussen monumentale gietijzeren stoommachines

14 september 2023 om 10:38 Kunst

CRUQUIUS In het Cruquius Museum is woensdag de tentoonstelling ‘Memories for the Future’ geopend. Kunstenaar Franz Bodner toont zijn kleurrijke schilderijen en sculpturen van tussen de monumentale gietijzeren stoommachines. De tentoonstelling is onderdeel van de 4e campagne ‘Ontdek Cultureel Haarlemmermeer’ en loopt nog tot 4 oktober.

“Ik vind het geweldig om mijn werk in Gemaal De Cruquius te tonen en te kunnen spelen met het contrast tussen het zwart van de machines en de knetterende kleuren van mijn palet”, vertelt Bodner. 

De campagnes ‘Ontdek Cultureel Haarlemmermeer’ worden georganiseerd vanuit VisitHaarlemmermeer. Doel ervan is om te laten zien wat voor moois Haarlemmermeer op het gebied van cultuur te bieden heeft. Met deze expositie van de kleurrijke werken van Bodner in het historische Gemaal De Cruquius worden geschiedenis en toekomst samengebracht.

CRUQUIUS  

Het Gemaal De Cruquius is één van de drie gemalen in Haarlemmermeer waarmee de waterrijke geschiedenis van de gemeente onlosmakelijk is verbonden. Met de gemalen werd het Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 drooggelegd. In het gemaal, wat tegenwoordig het Cruquius Museum is, wordt de geschiedenis verteld van de strijd tegen het water.

FRANZ BODNER

Wie kent ze niet? De kleurrijke buitensculpturen die op verschillende plekken in gemeente Haarlemmermeer te zien zijn. Deze kenmerkende werken zijn van de in Oostenrijk geboren kunstenaar Franz Bodner. Bodner volgde daar een opleiding tot siersmid en metaaldesigner. Na een carrière in de gezondheidszorg richt hij zich op zijn kunstenaarschap. Met succes, want al snel volgen talloze exposities in Oostenrijk. 

In 1995 komt de kunstenaar voor de liefde naar Hoofddorp. Met zijn kenmerkende Pop-art beeldentaal in felle kleuren maakt Bodner zijn eigen wereld zichtbaar en draagt hij de boodschap van liefde uit. Zijn werken tonen een vrolijke wereld vol genegenheid, maar met een kritische noot.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie