De boerderij aan de Hoofdweg 481.
De boerderij aan de Hoofdweg 481. Ton Dijkstra

‘Pareltjes’ van de polder

31 oktober 2021 om 12:00 Historie

HAARLEMMERMEER Een fraai gezicht is het niet meer. Dichtgetimmerde ramen, ingegooide ramen en een dak dat op instorten staat. Al jaren is het pand onbewoond. 

Ooit was de boerderij op nummer 481, die stamt uit het jaar 1912, een statige boerderij. Nadat het pand enkele jaren geleden van eigenaar is veranderd is het verpauperd en rijp voor de sloophamer zou je zeggen. 

In 2019 liet het college van Haarlemmermeer nog weten dat het pand niet op de lijst van potentiële gemeentelijke monumenten van de erfgoedcommissie staat en niet tot het erfgoed gerekend kan worden, omdat de cultuurhistorische waarde (nog) te laag is. 

Raadslid Herman Koning deed in die tijd verwoede pogingen om het pand te behouden. Hij kreeg het college echter niet mee.

Hoofdweg 481 blijkt overigens wel op de lijst van de erfgoedcommissie van de oude gemeente Haarlemmermeer te staan, maar de erfgoedcommissie heeft daaraan een lagere prioriteit gegeven.

Dat blijkt, want anno 2021 staat de boerderij op instorten en valt er weinig meer te restaureren. Hiermee lijkt weer een van de vele karakteristieke historische gebouwen, een ‘pareltje’, uit het beeld van de polder te verdwijnen. 


Zo zag de boerderij van nummer 481 in betere tijden uit. - Historisch Archief Haarlemmermeer te Hoofddorp

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie