Afbeelding
H'meermuseum de Cruquius

Schiphol met stationsgebouw

Historie Meer Historie

Wekelijks brengen we op deze plaats een oude foto uit Haarlemmermeer

Hier zien we het voormalig stationsgebouw op Schiphol. Dit is in 1993 afgebroken. Ondertussen is deze locatie bijna niet meer herkenbaar, omdat er veel hoogbouw voor in de plaats is gekomen.
In 1916 is de luchthaven Schiphol als militair vliegveld begonnen. Lees op HCnieuws.nl hoe Schiphol aan haar naam is gekomen en hoe deze op meerdere manieren kan worden uitgelegd.

De naam Schiphol is een verwijzing naar de locatie waar de luchthaven in eerste instantie is gebouwd: een gebied in het meer, toen het Haarlemmermeer nog niet droog was gelegd. Waar de naam oorspronkelijk vandaan komt wordt op verschillende manieren uitgelegd: Schiphol als verwijzing naar ‘Scheeps-hel’ waar veel scheepsrampen waren, of ‘hol’ wat een oud woord voor graf is, of juist als ‘hal’: een veilige haven/bedding in het meer. Nog steeds heeft Schiphol deze dubbele betekenis en uitwerking op de mensen en de omgeving: enerzijds een bedreiging, anderzijds een veilige haven.

Bron: Schiphol Voormalig Stationsgebouw, E.D. Tiemens, Collectie Haarlemmermeermuseum de Cruquius, maart 1988, fotonr. 053095

© Collectie Haarlemmermeermuseum de Cruquius

advertentie
advertentie