Oranjevereniging Beatrix bestaat 85 jaar. Daarom wordt het feest deze keer nog gezelliger. Vlnr Ben, Yvonne, André, Odette, Joost, Esther, Remco, Brenda en Piet.
Oranjevereniging Beatrix bestaat 85 jaar. Daarom wordt het feest deze keer nog gezelliger. Vlnr Ben, Yvonne, André, Odette, Joost, Esther, Remco, Brenda en Piet. Straatmoment

Voortekenen Feestweek Nieuw-Vennep zijn uitermate positief

9 juni 2023 om 10:17 Evenementen

NIEUW-VENNEP Dankzij een groots opgezette feestweek is er van vrijdag 16 tot en met zondag 25 juni van alles te doen in Nieuw-Vennep. Gezien het enthousiasme van de organisatie, het aantal inschrijvingen voor de diverse onderdelen en de ticketverkoop voor de feesttent zijn de voortekenen uitermate positief.

De Feestweek Nieuw-Vennep wordt traditioneel georganiseerd door Oranjevereniging Beatrix, opgericht bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938. Onder de bezielende leiding van de eerste voorzitter Dr. van Haeringen werd een geoliede vereniging opgebouwd die in eerste instantie op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina, een feestelijke invulling gaf aan Koninginnedag.

Toen in 1948 Juliana Koningin werd en op haar verjaardag, 30 april, Koninginnedag ging vieren, gaf Oranjevereniging Beatrix naast de organisatie van Koninginnedag, de aanzet tot een dorpsfeest in de zomer, omdat de kans op zonnig en warm weer dan groter is dan in april. Sindsdien heeft Nieuw-Vennep jaarlijks in juni een gezellige feestweek. In het verleden was een feesttent aan de Venneperweg het epicentrum, maar nu wordt al jaren gebruik gemaakt van een fraai afgesloten evenemententerrein op het ijsbaanterrein. Daar groeide en groeide het dorpsfeest. Roemruchte namen als Normaal en René Froger traden er op. Veel mensen hebben goede herinnering aan vele mooie edities.

VEELBELOVEND Ook dit jaar is er weer groots uitgepakt. “We hebben zelfs wat extra evenementen in verband met ons 85-jarig bestaan,” klinkt de huidige voorzitter Esther Kroon enthousiast. Ze heeft niets te veel gezegd, want de feestweek bestaat uit zeventien stuk voor stuk aantrekkelijke onderdelen, deels vertrouwd, deels betrekkelijk nieuw. 

Esther pikt er een paar uit: “We zijn zeer verheugd dat de feesttent vijf dagen gevuld is met topartiesten zoals John de Bever, Snollebollekes, Tino Martin en Bonnie St Claire. De eerste twee avonden zijn al uitverkocht. Wat een succes is dat. Er komen deels echte fans uit de regio, maar het bezoek bestaat vooral uit Vennepers. Die zorgen voor een typische ons-kent-ons-sfeer, versterkt met veel oud dorpsgenoten die even terug komen op het oude nest. Het is om 1.00 uur ‘s nachts afgelopen, daarna gaat het feest in de plaatselijke horeca nog een even door verwacht ik.”

Een ander hoogtepunt noemt Esther het Oranje Dweilorkesten Festival op zondag 18 juni bij de Feesttent. “Dat wordt hartstikke gezellig! Het is het verjaardagsfeest van onze Oranjevereniging Beatrix. Er komen vijf dweilorkesten, waaronder de Nu Je Er Toch Band uit Nieuw-Vennep. Zij nemen het in een competitievorm tegen elkaar op en dat belooft veel, heel veel gezellige feestdeunen. Een vakjury bepaalt wie er met de eer vandoor gaat. Bijzonder is dat het geheel wordt opgeluisterd met foodtrucks, er op het terras tafels en stoelen staan en de bekende Vennepse DJ Jesse de voor en na party verzorgt.” 

RESERVELIJST Alle voortekenen wijzen op een enorm succes. Neem de Oranje Zeskamp op  21 juni. Al voordat het Oranjemagazine uitkwam waren alle 25 plekken uitverkocht. Scholen, straten, vrienden, bedrijven en dergelijke hebben teams afgevaardigd. Er is zelfs een reservelijst. 

Na het succes van vorig jaar zal op donderdag 22 juni ook het Fiets um d’r in dit jaar weer veel publiek en deelnemers trekken. Aan de baan is het afgelopen jaar hard gewerkt. Deze is compleet vernieuwd en een stuk vriendelijker als vorig jaar. Het is echt de moeite waard om een poging te wagen om te fietsen over de vernieuwde aangepaste balk. Ook de Oranje Badeenden Race is bij voorbaat een hit. Duizend eenden zijn al geadopteerd voor een wedstrijd over snelstromend water. De winnaars wachten tal van lokale prijzen. 

Het programma wordt compleet gemaakt met verder een kermis, een discoparty in Getsewoud, Motocross, Bridgedrive, Sprietlopen, Oranje Muziekmiddag, Beachvolleybaltoernooi, Autocross, Oranje Jaarmarkt, een goochelshow, een oecumenische tentdienst en de Prutloop. Het is bijna teveel om op te noemen.

“Gelukkig hebben we genoeg vrijwilligers”, antwoordt Esther op de vraag hoe pittig de organisatie van een dergelijk evenement is. “En het worden er elk jaar meer. Gelukkig maar. We hebben een bestuur van tien personen, en we zijn al sinds september met de organisatie bezig. We kunnen niet alles zelf doen. Neem de bouw van het parcours van de Prutloop en Fiets um d’r in, daarover ontfermt zich een stel ervaren mensen uit de bouw. We hebben voor alle onderdelen een werkgroep, aangevuld met vrijwilligers die verstand van zaken hebben.”

LEUKE MENSEN Esther hoopt op mooi weer en spreekt van een geslaagd feest als ze veel blije gezichten ziet en als er geen gekkigheid is gebeurd. “Uiteraard zijn we als bestuur alle dagen aanwezig. Het zou mooi zijn als we dan kunnen constateren dat we een mooi feest hebben neergezet. Ik ga daar wel van uit. De sfeer in Nieuw-Vennep is prima, er wonen veel leuke mensen. Bovendien merken we dat sinds de corona de behoefte is gegroeid om in eigen omgeving te ontspannen.”   

[Het hele programma is te vinden op de website ov-beatrix.nl en in het Oranjemagazine wat huis aan huis verspreid is in april.

Een beeld van de prutloop.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie