De opzwepende Thaise zang zorgt ervoor dat de voetjes flink van de vloer gaan en er uit volle borst wordt meegezongen.
De opzwepende Thaise zang zorgt ervoor dat de voetjes flink van de vloer gaan en er uit volle borst wordt meegezongen. Marina de Wit / BDU

Harmonieplein kleurt Thais

30 mei 2023 om 09:41 Evenementen

NIEUW-VENNEP Ongedwongen, kleurrijk en tientallen eetkraampjes. Meezingend en meedansend publiek met de vele Thaise artiesten die optraden. Het Harmonieplein was tijdens beide Pinksterdagen voor de tweede maal het decor voor het Thais festival. Alle ingrediënten voor een geslaagd evenement waren aanwezig.

Ook ingrediënten van de Thaise keuken waren er in overvloed. “Durian wordt het beste verkocht”, licht een van de Thaise dames toe. “Het is een stekelig vrucht, stinkend fruit dat naar gas ruikt. Maar Durian smaakt lekker zoet!” Ook de kleine gedroogde en gemalen pepers doen het goed. “En de bananen- en kokosstam en custardappel zijn populair.” 

Tekst gaat onder de foto verder.


Het was gezellig druk op het Harmonieplein. - Marina de Wit / BDU

In het kraampje is ook een ruim assortiment aan vissausen verkrijgbaar. “Een van de bekendste gerechten uit de Thaise keuken is natuurlijk de papajasalade met gefermenteerde vissaus, tomaten en kleefrijst of noedels en soms aangevuld met krab.” Bij de tientallen kraampjes komen de Thaise geuren je tegemoet. Van Moe-Ping, kipsaté en Som Tam Thai tot viskoekjes, loempia’s en speklappen. In combinatie met de kleurrijke sarongs die her en der verspreid hangen, kun je ook pronkende sieraden kopen. Rondom het podium is het chaos. De opzwepende Thaise zang zorgt ervoor dat de voetjes flink van de vloer gaan en er uit volle borst wordt meegezongen. De picknicktafels worden in beslag genomen door streetfood: kleurrijke gerechtjes die met elkaar gedeeld worden. 

BIJZONDER

Jos verkoopt samen met zijn vrouw Winnie Thaise producten: van sambal, bami tot sweet cookies. “De producten worden in de vrachtwagen achter onze kraam koel gehouden. Ze komen vers uit Thailand, worden met de auto vanaf Schiphol opgehaald en gelijk de volgende dag verkocht”, legt hij uit. “Het gaat om producten uit heel Thailand van het noorden tot het zuiden.” 

Tekst gaat onder de foto verder.


Ook ingrediënten van de Thaise keuken waren er in overvloed. - Marina de Wit / BDU

Yadi (10), Riva (7) en Nova (12) hebben net een aardbeienijsje met snoepjes naar binnen gewerkt. De dames komen uit Nieuw-Vennep en vinden het festival vooral ‘bijzonder’. “Iedereen is zo mooi aangekleed en je leert wat over een andere cultuur”, zijn ze het eens. “De muziek is leuk en zoveel mensen samen hier.” Op de vraag of ze alles lusten, kijkt Yadi bedenkelijk. “Voor mij liever geen levende krab”, rilt ze. Een Thaise massage is ook mogelijk: 15 minuten voor 15 euro. Op het podium wordt dansend voorgedaan hoe je soepeltjes een sarong om je middel drapeert. 

POSITIEF

Jan Broekhof uit Lisse is samen met een vriend en hun Thaise vrouwen voor de tweede maal naar het festival toegekomen. “Ik vind het nu leuker dan de vorige keer, maar dat komt waarschijnlijk door het mooie weer! We genieten al de hele dag.” Voor hem op tafel staat een leeg bord. “De Thaise vlees- en rijstballetjes en het lamsvlees smaakten heerlijk!” Jan is al meerdere malen in Thailand geweest en is zeer te spreken over de Thaise gemeenschap. “Die mensen zijn altijd positief en goed gehumeurd terwijl ze het vaak niet breed hebben. Thaise massages zijn geweldig en de mensen helpen elkaar, ze bouwen snel een netwerk met elkaar op.” 

Broekhof brengt regelmatig een bezoekje aan de boeddhistische tempel in Purmerend. “Na de Thaise mis eten we altijd uitgebreid met elkaar. In Thailand eet men alles wat beweegt, maar mijn vrouw en ik niet hoor, doe mij maar zo’n heerlijke spicy papajasalade.”

Door Marina de Wit

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie