Kortebaandraverij Hoofddorp 2019
Kortebaandraverij Hoofddorp 2019 Trudy Witteman

Kortebaandraverij Hoofddorp op Erfgoedlijst

Evenementen

HOOFDDORP Immaterieel Erfgoed. Niets of niemand in Haarlemmermeer kon dit predicaat dragen. Tot enkele dagen geleden het prachtige bericht binnenkwam dat Kortebaandraverij Hoofddorp bijgeschreven kan worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

De 170-jarige traditie van de harddraverij in Haarlemmermeer is de eerste in de gemeente die dit predicaat mag dragen. De voldoening over de erkenning is dan ook bijzonder groot. “Zo trots als een pauw”, laat Jos Koeckhoven, voorzitter van Stichting Kortebaandraverij Hoofddorp weten. “En niet alleen ons bestuur. Direct na de bevestiging dat de draverij wordt bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland heb ik dat het gemeentebestuur laten weten. Burgemeester Marianne Schuurmans en cultuurwethouder Marja Ruigrok reageerden bijzonder enthousiast en zijn net zo trots als wij.”

Corona haalde een dikke streep door de kortebaandraverij die op 11 juli op het programma stond met als kers op de taart de toewijzing van het Nederlands Kampioenschap. De organisatoren gaan er vanuit dat komend jaar het evenement wél gehouden kan worden. De draverij wordt gehouden op 10 juli en belooft een groot feest te worden. Het NK wordt die dag alsnog gehouden, het 10-jarig bestaan van het paardenfeest nieuwe opzet wordt gevierd evenals 170 jaar kortebaan in Haarlemmermeer én die dag vindt de officiële bijschrijving plaats in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Immaterieel erfgoed zijn cultuuruitingen die worden beleefd als erfgoed en een gevoel van identiteit en continuïteit geven. ‘De draverij in Hoofddorp is naast een sportieve wedstrijd ook een sociaal cultureel evenement. Het elkaar ontmoeten is een belangrijk jaarlijks terugkomend feest’, staat in de toekenningsbrief te lezen.

Het voor de toekomst borgen en doorgeven aan volgende generaties is het belangrijkste criterium voor bijschrijving. De zorg voor het erfgoed, het is een zware verantwoordelijkheid voor het bestuur. “We gaan die niet uit de weg”, belooft Jos Koeckhoven. “We blijven ons actief en bewust inzetten voor de toekomst.”

door Frans Witteman

advertentie