Schiphol Trade Park, het bedrijvenpark aan de rand van Hoofddorp.
Schiphol Trade Park, het bedrijvenpark aan de rand van Hoofddorp. Aangeleverd

Schiphol Trade Park meest duurzaam logistiek business park ter wereld

25 mei 2023 om 17:04 Duurzaamheid

HAARLEMMERMEER Schiphol Trade Park heeft de Outstanding BREEAM-NL certificering toegekend gekregen van Dutch Green Building Council (DGBC). Daarmee is het wereldwijd het eerste logistieke bedrijvenpark met zo’n hoge score. 

Met een beoordeling van 87,67% is het bedrijvenpark van gebiedsontwikkelaar SADC daarmee niet alleen het meest duurzame logistieke business park van de wereld, maar bovendien het eerste bedrijventerrein in Nederland met een BREEAM-NL hercertificering voor duurzame gebiedsontwikkeling.

Rudy van der Helm, manager Ontwikkeling en Beheer bij DGBC: ”Wij zijn erg blij dat SADC Schiphol Trade Park op een zo duurzame manier ontwikkelt en trots dat zij hierbij kiezen voor een BREEAM-NL certificering. Om een gebiedsontwikkeling op zo’n manier integraal duurzaam te ontwikkelen, is veel doorzettingsvermogen nodig. Tijdens de uitvoering is de ontwikkeling steeds duurzamer geworden, terwijl de maatlat ook is aangescherpt. Dat is een heel knap resultaat.”

In 2014 ontving SADC voor Schiphol Trade Park al een BREEAM-NL Gebied Excellent Ontwerpcertificaat. De upgrade naar de hoogst haalbare score op een schaal van 5 bij de hercertificering in de realisatiefase is mede te danken aan de koppeling van nieuwe initiatieven van SADC aan BREEAM-NL. Doorlopend worden door opgedane ervaring en ontwikkelingen eisen en toepassingen opgeschaald. 

Opvallend is dat voor de certificering 3% innovatiecredits zijn behaald, hiermee worden innovatieve duurzame initiatieven verder gestimuleerd. Een van de innovaties is voor het virtueel net waarin partijen mét en partijen zónder stroomcapaciteit de beschikbare capaciteit met elkaar delen. Vraag en aanbod wordt optimaal op elkaar afgestemd en onnodige CO2 uitstoot wordt vermeden.

Eva Klein Schiphorst, directeur SADC: “We hebben al langer de ambitie het meest duurzame en innovatieve business park van Europa te zijn. BREEAM-NL heeft ons alleen maar nog meer uitgedaagd. Dat we met deze certificering nu zelfs het meest duurzame logistieke bedrijfspark van de wereld zijn, maakt ons natuurlijk trots. Maar we blijven niet stilzitten! We blijven innoveren en leggen de lat steeds hoger.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie