Met veel plezier zit Els achter de naaimachine om mondkapjes te naaien.
Met veel plezier zit Els achter de naaimachine om mondkapjes te naaien. Frans Tol

Els Rodenburgh maakt mondkapjes voor het goede doel

15 juni 2020 om 07:30 Corona

NIEUW-VENNEP Wat moet je met al die vrije tijd als je door de corona-maatregelen aan huis gekluisterd bent. Bezige bij Els Rodenburgh wist daar wel raad mee. Els wil haar vrije tijd vooral zinvol en dan graag voor de gemeenschap invullen, het was voor haar dan ook een verademing om mondkapje te maken voor het goede doel. En het was wel puur toeval dat zij dit kon gaan doen. "Vanuit de kop van Noord-Holland kreeg ik eind mei het verzoek mee te werken aan het maken van ruim 400 mondkapjes voor een medisch bedrijf en die moesten dan wel voor 1 juni klaar zijn. Het gevolg was dat ik daardoor dagenlang, tot wel 8 uur, achter de naaimachine heb gezeten." 

DRAAITELEFOONS "Ik zag op Facebook een vraag van ene Els van Wirdum wie er nog oude bakelieten draaitelefoons had", vertelt Els Rodenburgh hoe zij tot het maken van de mondkapjes is gekomen. "Die worden dan omgebouwd zodat oudere mensen die op die telefoon een nummer draaien dan muziek van vroeger te horen krijgen. Nou, wij hadden er nog twee staan en die hebben wij aangeboden. Toen Els van Wirdum ons vroeg waar zij die telefoons dan kon komen ophalen en zij hoorde dat wij in Nieuw-Vennep woonden, reageerde zij verrast: Wat zeg je? Daar komen mijn opa en oma vandaan!” 

Wat bleek, opa en oma waren Joost en Nel Café die in de Nieuwstraat nummer 16 gewoond hebben en de man van Els Rodenburgh heeft daar als buurman op nummer 17 gewoond. De moeder van Els van Wirdum zit nu in een verpleeghuis in Schagen en daar zijn Els van Wirdum en haar dochter Kyra mondkapjes voor gaan naaien. 

"Van de opbrengst laten zij oude telefoons ombouwen en toen zij mij vroegen mee te helpen met het naaien van mondkapjes heb ik daarin toegestemd. Eerst deden we alles gratis, maar nu worden die via kleinschalige lokale opdrachten voor 3 of 5 euro verkocht."

ROBOT POEZEN Els Rodenurgh was oud Z-verpleegkundige en heeft daarvoor haar opleiding in Apeldoorn gehad. "Bij elkaar heb ik 35 jaar in de gezondheidszorg gewerkt. De laatste jaren in de thuiszorg. Verder ben ik nu gewoon EHBO’er bij mijn vereniging en doe daarnaast Lotus (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers). Ik zit al jaren bij de Ambulance Academie in Harderwijk en ging daar tot half maart enkele dagen per week naartoe. Als Lotus proberen wij zo goed mogelijk casussen neer te zetten en uit te beelden waar de Ambulance in het echt mee te maken krijgt. Dus hartinfarcten, slagaderlijke bloedingen, huiselijke en verkeersongelukken etcetera."

In Nieuw-Vennep had zij al enkele Lotusavonden met de lokale EHBO georganiseerd. Onder andere in basisschool De Boog en in de garage van Marcel van Dijk. "Zo’n avond had er dit jaar ook moeten komen, maar dat kon nu natuurlijk niet." 

Zij heeft zich dus nu geworpen op het maken van mondkapjes. Op verzoek, in opdracht en gemaakt van speciale stoffen. "Daar heb ik nu genoeg geld mee verdiend om robot poezen voor demente bejaarden van verpleegtehuizen voor te kopen. Dat blijf ik doen." 

Inmiddels heeft Els gehoord dat zij vrijdag aanstaande de eerste robot poes aan de Westerkim mag overhandigen. "Maar er komen er meer!"

Frans Tol

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie