Mark Rutte en doventolk Irma Sluis tijdens de persconferentie waarbij de versoepeling van de maatregelen bekendgemaakt werd
Mark Rutte en doventolk Irma Sluis tijdens de persconferentie waarbij de versoepeling van de maatregelen bekendgemaakt werd NOS

Kabinet kondigt versoepelingen coronamaatregelen aan

6 mei 2020 om 20:20 Corona

DEN HAAG Al een etmaal zoemde het rond: de regering zou woensdagavond verdere versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigen. Die verwachtingen kwamen uit. Een trits versoepelingen gaat de komende tijd in, waarbij zowel Mark Rutte als minister Hugo de Jonge bleef benadrukken dat behoedzaamheid belangrijk blijft. ,, Nederland kan alleen van het slot als iedereen zich verstandig blijft gedragen.”

Belangrijke versoepelingen van de maatregelen zijn:

Vanaf maandag 11 mei mogen kappers en nagelstudio's weer open. Het wordt deze en andere contactberoepen verplicht om voorlopig alleen op afspraak te werken. Bij het maken van zo'n afspraak moet duidelijk worden dat een klant geen klachten heeft die kunnen duiden op corona. In de kapsalon worden mondkapjes niet verplicht. Wel moet er anderhalve meter afstand gehouden worden tussen de klanten. 

Vanaf maandag mogen niet-contactsporten in de buitenlucht, zoals tennis en golf, weer door iedereen uitgeoefend worden. Alleen wedstrijden zijn nog uit den boze. 

Bekend was al dat de basisscholen maandag weer beginnen, met inachtneming van de anderhalve meter afstand tussen leerlingen. 

Vanaf 1 juni mogen de middelbare scholen weer open. In de praktijk zal dit 2 juni zijn, de dag na Pinksteren.

Ook de terrassen mogen vanaf 1 juni open, waarbij iedereen aan een tafel op 1,5 m afstand van elkaar moet zitten.

Kerken, congrescentra en crematoria mogen vanaf 1 juli open voor maximaal 100 personen, zodat bijvoorbeeld bij bruiloften en uitvaarten vanaf dat moment aanzienlijk meer personen aanwezig mogen zijn.  De versoepeling kan alleen doorgaan als het coronavirus in de tussentijd niet opnieuw om zich heen grijpt.

Als alles goed gaat, kunnen volgens Rutte per 1 september sauna’s, sportscholen, casino’s, coffeeshops en bordelen weer open.

OPENBAAR VERVOER Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Reizigers zijn dan wel verplicht een 'niet-medisch' mondkapje te dragen en maximaal 40 procent van de plaatsen mag bezet zijn. De verplichte mondkapjes in het ov mogen mensen zelf maken of kopen; medische kapjes blijven voor de zorg.

TESTEN Het kabinet streeft ernaar vanaf 1 juni iedereen met corona-klachten op het virus te testen. Als iemand besmet blijkt, is het "cruciaal" dat er contactonderzoek komt. Een besmet persoon moet daarnaast veertien dagen in quarantaine.

IC-CAPACITEIT OMHOOG Het coronavirus zal ons leven blijven beheersen totdat er een vaccin is, zegt ‘corona-minister’ Hugo de Jonge. Daarom is het belangrijk dat het aantal intensive care-plekken flexibel wordt verhoogd tot 1700 plekken. Hij maakt daar afspraken over met ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen.

"De draagkracht van de zorg moeten we serieus nemen", zegt De Jonge. Hij belooft zorgpersoneel te blijven betrekken bij de uitwerking van corona-plannen.

Mark Rutte, doventolk Irma Sluis en minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie waarbij de versoepeling van de maatregelen bekendgemaakt werd
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie