Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

Komkommers en toernooien

31 mei 2023 om 16:00 Column

Wij moeten bekennen dat wij moeite hadden met het onderwerp kiezen voor deze week. Het is een beetje komkommertijd in Haarlemmermeer. De grote evenementen moeten nog komen en op dit moment zijn weinig onderwerpen groot in het nieuws. Wij hebben onze horizon noodgedwongen moeten verspreiden naar heel Nederland. We moesten ten slotte toch een onderwerp hebben voor deze column. 

Gelukkig hebben we een gebeurtenis gevonden. Ondanks dat wij het voetbal gehalte beperkt willen houden in onze columns, zal deze column toch wel gericht zijn op dit mooie spelletje. Nederland is namelijk verantwoordelijk voor het hosten van de Nations League. Het nieuwe voetbal toernooi zal plaatsvinden in de voetbalstadions van Feyenoord en FC Twente. 

De Johan Cruijff Arena en het Philips Stadion zijn deze periode volgestopt met fans van De Toppers en Guus Meeuwis. Het Nederlands elftal heeft de afgelopen periode niet echt een goede indruk achtergelaten, dus wij sluiten niet uit dat de bezoekers van De Toppers en Guus Meeuwis een leukere avond gaan hebben dan de voetbalfans in het stadion. 

Er is best wel wat kritiek geweest op de Nations League. Waarom moest er een nieuwe competitie gestart worden? En het ging de UEFA enkel om het geld. Dat laatste is altijd waar, maakt niet uit in welke situatie. De UEFA en hun verlangen naar geld is de oorzaak van alle problemen in de wereld. Die eerste vraag kunnen wij wel beantwoorden. Voordat de Nations League bestond waren er interlandperiodes met enkel van die saaie vriendschappelijke wedstrijden. Nu zijn die domme vriendschappelijke potjes weggehaald, en is er een competitie bijgekomen. Als je het ons vraagt, is competitie altijd beter dan vriendschappelijk. 

“De UEFA is enkel uit op geld”

De Nations League is ook beter dan het domme idee om elk jaar een EK of WK te organiseren. Je haalt dan de unieke status die het WK heeft weg. Eens in de vier jaar maakt het bijzonder, volgens ons het meest bijzondere toernooi van de wereld. Geen enkele andere sport kan hiermee concurreren. Dus nee, de Nations League is zo slecht nog niet. En ja, de UEFA is enkel uit op geld. Dat kunnen wij helaas niet veranderen, zelfs niet met een column. 

Op 14 juni wordt de eerste wedstrijd gespeeld in De Kuip. Kroatië is dan de tegenstander van onze leeuwen. Het wordt de eerste serieuze test voor Ronald Koeman, Kroatië scoort altijd goed op internationale toernooien. Ondanks dat wij Kroatië zeker niet willen onderschatten, verwachten wij een kleine overwinning op de Kroaten. En als wij dit toernooi wellicht winnen, mogen we best trots zijn, en moeten we niet in de ellenlange klaagzang van de Nederlandse analisten blijven hangen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie