Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

Stem gewoon!

16 maart 2023 om 09:47 Column

Als de bezorging van dit weekblad goed gaat, mag iedereen vandaag zijn of haar stem uitbrengen. 15 maart is de grote dag, we mogen weer! Nieuwe ronde, nieuwe kansen en ook nieuwe partijen. Voor ons ook een primeurtje, dit is onze eerste keer stemmen voor de Provinciale Staten en waterschappen. Na een aantal stemwijzers gedaan te hebben, zijn we er uiteindelijk wel uit waar we op gaan stemmen. De keuze is reuze tegenwoordig. In onze provincie doen namelijk 23 partijen mee. Dit is een combinatie van de ‘bekende’ partijen, regionale partijen en ook een aantal nieuwkomers. Nieuwkomer BBB lijkt hoge ogen te gaan gooien deze verkiezingsronde. 

Hoe de partijen van de huidige coalitie zullen scoren is natuurlijk altijd afwachten. Het lijkt er wel op dat er verschillende partijen flinke winst gaan boeken tegenover grote verliezen bij andere partijen. In Haarlemmermeer wordt er dan ook volop campagne gevoerd. Zelfs Mark Rutte maakte tijd vrij om Hoofddorp te bezoeken en mensen te overtuigen om op de VVD te stemmen. Hij kwam langs de deuren en maakte tijd vrij voor foto’s. Of het gaat helpen, moet nog blijken. Hij doet wel zijn best. 

“Sterk vinden wij het niet, maar als je het dan echt niet weet...”

Wij irriteren ons wel een beetje aan die mensen die lopen te zeuren op de politiek, maar niet stemmen. Zo werkt het niet in onze wereld. Je kan niet gaan zeuren op iets, waar je wel invloed op had kunnen hebben, maar deze invloed niet hebt uitgeoefend. Als je hebt gestemd op bijvoorbeeld het CDA en je bent het totaal niet eens met wat Rutte zegt, en je gaat dan kritiek leveren, prima. Je staat ergens anders voor en het is dan logisch dat je het niet eens bent met het geluid van een andere partij. Dan mag je zeuren. Als je het echt niet weet, kan gebeuren, is er altijd een andere optie. 

De blanco stem, het nut van deze stem is dat je in feite tegen alle partijen stemt. Sterk vinden wij het niet, maar als je het dan echt niet weet, stem dan blanco. Dan mag je wat ons betreft wel zeuren op het beleid van Nederland, al nemen wij dat dan wel met een korreltje zout. Het kritische geluid van de mensen die niet stemmen irriteert ons dus wel. Stel je hebt een kapotte lamp in de woonkamer, je gaat je eraan irriteren en koopt een nieuwe lamp. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het verwisselen van de lamp. 

Toch wacht je hier een paar weken mee, want ja we weten allemaal hoe vermoeiend het is om deze lamp te verwisselen. Ook dan mag je van ons niet zeuren op de kapotte lamp. Je kan er wat aan veranderen, maar je doet er niks mee, nee je doet die ellende jezelf aan. Klinkt logisch toch? Nou, zo werkt het dus ook met stemmen, de stempas ligt klaar, je kan wat veranderen aan het beleid. Waarom zou je het dan niet doen? 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie