Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

Dé oplossing voor de woningnood

Column

Nederland kampt al tijden met een enorm woningtekort. Dit is al een lange tijd bekend en de oplossing hiervoor ook. Er moet namelijk gebouwd worden en veel ook. Tot 2030 moeten er per jaar 100.000 woningen worden gebouwd. Een groot aantal, wat ook nog te maken heeft met belemmeringen wat betreft bouwvergunningen in combinatie met de stikstofuitstoot. 

Onlangs is er een nieuwe stikstof uitspraak geweest, wat de bouw weer kan gaan belemmeren. De 100.000 nieuwe woningen dit jaar gaat niet lukken. De verwachting is dat er in het jaar 2022 zo’n 71.000 nieuwe woningen zijn gebouwd, de doelstelling is dus met ongeveer 30.000 nieuwe woningen niet gehaald. Met de wetenschap dat het woningtekort alleen maar verder groeit in combinatie met de niet behaalde doelstellingen, is er wel reden tot zorg. Er moeten dus creatieve ideeën komen om het woningtekort op te lossen, of in ieder geval niet te laten groeien. Gelukkig laat onze gemeente het perfecte voorbeeld zien om dit probleem aan te pakken. 

De gemeente Haarlemmermeer heeft namelijk misschien wel de oplossing te pakken voor de rest van Nederland. Dus wij zouden zeggen, minister Hugo de Jonge let even goed op! Onze gemeente heeft het leegstaande Crowne Plaza hotel opgekocht om daar de komende tijd vooral asielzoekers onderdak te bieden. 

Prima idee, wat moeten we anders met zo’n enorm groot leegstaand gebouw. De kamers zitten er ten slotte al in, er moet nog maar één ding gebeuren, de allemachtig lelijke koe aan de voorkant moet per direct verdwijnen. Daar staat een ingekleurde koe als kunstwerk. Een kind van 6 had dat kunstwerk er ook neer kunnen zetten. Het verf druipt als het ware van deze koe af, het is een beetje een triest gezicht. 

In de huidige staat van het hotel is het wellicht een soort symbool van de status van het hotel. Om het een nieuw leven in te blazen is er maar één oplossing, weg met die koe. De gemeente heeft verder al aangekondigd het hotel aardig onder handen te nemen. Er schijnen kamers bijgebouwd te worden en het moet er natuurlijk een stuk beter uitzien. De gemeente wil het niet alleen gebruiken voor asielzoekers, ook de studenten en andere jeugd maken kans op een kamertje in het hotel. 

De eerste paar jaar maken de studenten en jeugd aanspraak op 10% van de kamers. Dit moet oplopen tot 40% in de jaren 2026/2027. De aanschaf van het hotel is gedaan door de gemeente, met een beetje hulp van het COA, vandaar dat er aan het begin het hoge percentage asielzoekers in het hotel zit. Lijkt ons wel een mooie tussenweg om het zo op te lossen. Het biedt ons als studenten enig perspectief voor de toekomst en het biedt ook een oplossing voor het huidige asielzoekersprobleem. Misschien als Hugo de Jonge de strategie van onze gemeente in meerdere gemeentes toepast, is de woningnood sneller opgelost.

advertentie
advertentie