Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Laat de zon in je hart, ze schijnt voor iedereen

Column

De zon schijnt enorm deze dagen en dat is goed nieuws voor iedereen met zonnepanelen op de daken. De zonnepanelen draaien weer overuren nu de zon weer volop schijnt in Nederland. Veel mensen zullen hierdoor op een schone wijze stroom gebruiken en dat is belangrijk nu er een steeds groter wordend probleem heerst in de wereld, namelijk de klimaatcrisis. 

Steeds meer mensen stappen over op zonnepanelen en dit wordt goed ondersteund door de landelijke overheid. Mensen die de keuze hebben gemaakt om zonnepanelen aan te schaffen kunnen bijvoorbeeld de BTW terug vragen. Voor mensen die een supersonische Tesla hebben aangeschaft, is er de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Er is nog volop geld beschikbaar voor deze subsidieregeling, dus een elektrische wagen aanschaffen is een goede keuze op dit moment. 

Ook de gemeente Haarlemmermeer is druk bezig met het verduurzamen. In Vijfhuizen ligt er nu een fietspad bedekt met zonnepanelen. Dit is een nieuwe, vooruitstrevende oplossing om meer groene energie op te wekken. Door de combinatie van een fietspad en zonnepanelen slaat de gemeente twee vliegen in één klap. Het fietspad doet nog steeds waar het goed voor is, je kunt nog steeds via dit pad jezelf verplaatsen met de fiets of scooter. Maar nu zorgt het tegelijkertijd ook nog voor groene stroom. Een idee wat uitstekend is uitgevoerd en wat hopelijk vaker zal terugkomen in heel Nederland. Er wordt op deze manier dus al volop verduurzaamd. 

Het klimaatakkoord van het afgelopen jaar heeft zo zijn steentje bijgedragen aan verschillende aspecten van het verduurzamen. De markt van elektrische auto’s is volgens experts ontploft. Maar wereldwijd rijden er slechts 6,6 miljoen elektrische auto’s, dat is 4,1% van het totaal aantal auto’s. 4,1% dat stelt natuurlijk heel weinig voor. Meer elektrische auto’s betekent vanzelfsprekend meer laadpunten. In Noord-Holland, staat een vierde van de landelijke laadpunten. Dat zijn er ruim 5 duizend, en tot 2030 moeten daar 10 duizend van bijkomen. 

Als je er zo naar kijkt, valt de verduurzaming op het gebied van auto’s best wel mee. Dat is ook niet gek, en alleen maar goed dat het niet met de snelheid van het licht gebeurt. Het is namelijk zo dat als heel de Haarlemmermeer nu op dit moment elektrisch zou gaan rijden, er een mega probleem gaat ontstaan. Er is simpelweg niet genoeg stroom voor, ons elektriciteitsnetwerk kan het dan allemaal niet aan. Volgens experts is het de komende tijd al spannend. De ontploffing op de automarkt heeft al voor aardig wat stress gezorgd. Het elektriciteitsnetwerk draait momenteel al overuren. Voordat u enorm gaat verduurzamen, doe zelf genoeg onderzoek wat er allemaal nodig is. Is het verstandig om nu een elektrische auto aan te schaffen? U bent op dit moment nog steeds een pionier!

advertentie
advertentie