Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: CTRL ALT DELETE

Column

Wij keken vaak met plezier naar onze vrienden van VI. Iets wat je niet vaak ziet op tv, waar je alles kan (kon) zeggen wat je wilde, zonder dat je met de menigte mee moet praten. Daar is helaas een einde aan gekomen. Wat moeten wij nu elke avond om half tien kijken? Naar die zoetsappige talkshows kijken hebben wij geen zin in, dus we zitten nu met een gat in onze avond. We hebben meerdere malen gelachen om de mannen van VI, vooral toen het nog een voetbaltalkshow was. 

Enorm zonde dat het gestopt is, wij vonden de humor in de voetbaldagen van VI misschien wel iets leuker, dat had waarschijnlijk met de onderwerpen en de gasten te maken. De cancel-cultuur die vandaag de dag heerst, is extreem. Het programma zou met de heftigheid van de cancel-cultuur van vandaag de dag, wellicht vele malen eerder van de buis zijn verdwenen. 

In Nederland is het mooie dat je mag zeggen wat je wil, en het kwetsen van mensen voorkom je bijna niet, iedereen is wel eens de sjaak op dit gebied, vooral bekende mensen weten dat ze aangepakt kunnen worden door wie dan ook. Toch is het wel een beetje een gekke anekdote die Johan op tafel gooide na 4 maanden kostelijke TV. Hij heeft wel eens eerder mooie verhalen verteld met dezelfde soort humor, maar het bereik was toen vele malen lager, waardoor het wellicht niet zo heftig werd opgepakt. 

Veel mensen binnen de gekke TV wereld staan op spanning, iedereen is er op gefocust dat ze geen rare dingen vermelden, Johan was iets minder scherp. Wij weten zeker, in een kleinere groep zonder camera’s hadden veel mensen hierom gelachen, maar op TV is het een heel ander verhaal.  

Wij zijn natuurlijk ook actief in de media. Hoewel wij niet het hele land bereiken met onze columns, vallen wij onder de regionale media. Inmiddels zijn we een bekend fenomeen geworden in de kranten die rondgaan in Haarlemmermeer. Columnisten zijn vaak opiniemakers en kritisch op van alles en nog wat. Niet alles wat vroeger opgeschreven kon worden, wordt nu nog geaccepteerd. 

Voor iedereen met een beroep die in relatie staat tot de maatschappij zullen er veranderingen merkbaar zijn. Deze veranderingen zijn niet per definitie verkeerd. Niet alles wat vroeger kon, moet je nu nog willen. Een bepaalde mate van verandering is zeker niet slecht. De balans wat vandaag de dag nog wel mag én wat niet is moeilijk te vinden. Dat maakt het wel steeds moeilijker. Het blijft een lastig onderwerp en de mate van acceptatie over bepaalde onderwerpen zal telkens weer veranderen. 

Het is begrijpelijk dat Nederland in brand stond na de aflevering van Vandaag Inside, dit was een andere situatie dan de situaties waar het programma eerder mee heeft moeten dealen, denk hierbij aan grappen die niet helemaal lekker vielen. Bij dit soort onderwerpen is de kritiek begrijpelijk, situaties waar een verkeerde grap centraal staan is toch anders. Een grap over wat dan ook, moet altijd wel kunnen.

advertentie