Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Koningsdag

Column

Afgelopen vrijdag werd er op veel basisscholen de Koningsspelen gehouden. Verschillende sportactiviteiten en oud-Hollandse spelen werden volop gespeeld. Kinderen voor Kinderen had ook weer een speciaal lied gemaakt voor de Koningsspelen. Dit is inmiddels een ware traditie geworden. Een erg leuke traditie begint de Koningsspelen te worden voor de jongste jeugd. 

Deze woensdag wordt er in heel Nederland Koningsdag gevierd. Na twee jaar Koningsdag waar de maatregelen de grootste rol speelden, zal deze Koningsdag zonder maatregelen gevierd worden. Dat alleen is al reden tot een feest in Nederland. De Koning zal zijn verjaardag vieren in Maastricht. Heel Nederland zal oranje gekleed rondlopen en dat is toch altijd een mooi gezicht. De vrijmarkten, concerten en Koningsfestivallen zijn weer op volle sterkte aanwezig. Tot nu toe zien de weersverwachtingen er positief uit, er zal een zonnetje schijnen, maar de temperaturen liggen wat lager. In Haarlemmermeer zijn er in vele dorpen vrijmarkten. 

Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Badhoevedorp hebben allemaal een gebied waar iedereen nieuwe spullen kan kopen of oude spullen kan verkopen. In Nieuw-Vennep zal Koningsnacht volop gevierd worden bij het lokale hotel De Rustende Jager. De kaarten zijn daar inmiddels alweer uitverkocht, een goede opsteker voor de horeca die het toch niet al te makkelijk heeft gehad. Iedereen heeft weer zin in een ouderwetse Koningsdag en dat is te merken. Trek je oranje kleding uit de kast en maak er gewoon weer een gezellig feestje van. 

Moeten wij het nog wel over Koningsdag hebben met z’n allen? Het vertrouwen in het Koningshuis is nog nooit zo laag geweest. Onze Koning heeft een hoop vertrouwen weggespeeld, met natuurlijk als hoogte- of dieptepunt, ligt eraan hoe je het ziet, de reis naar het mooie vakantiehuis in Griekenland. Of de Koning nou moet vertrekken of niet maakt ons zelf niet zoveel uit. Veel mensen in het land denken daar natuurlijk anders over. Dat begrijpen wij ook wel, de titel Koning is een titel die op zich best wel leuk klinkt natuurlijk, maar is het een titel die jaarlijks miljoenen moet krijgen vanuit de overheid, dat valt te betwijfelen. 

Onze toekomstige Koningin valt zo’n beetje in onze leeftijdsgroep, en krijgt al meer dan een miljoen voor de titel. Om dat te bereiken moeten wij een heleboel columns schrijven ;) Als Koningsdag verdwijnt als de Koning ook verdwijnt hebben wij echter wel een standpunt, dan moet de Koning zeker blijven. Koningsdag is een heerlijke vrije dag waar heel Nederland voor eventjes geniet van het bestaan van de Koning. 

Een andere kant van het verhaal is echter wel dat men de titel van de Koning kan afnemen, maar zo zal het volgens ons niet echt gaan. Hij zal altijd de koning blijven natuurlijk, heel Nederland zal hem blijven herkennen, en hij zal altijd beveiliging bij zich moeten hebben. Er zijn en een hoop gekken die onze koning iets aan willen doen. Ook zonder titel.

advertentie