Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Tentamengevaar

Column

Festivals en grote evenementen zijn weer verboden, corona gaat er weer met de vrijheid vandoor. Zin in een lekker festival? Schrijf je in bij de Vrije Universiteit en kom tentamens maken, het kost wat maar je mag wel met een gemiddelde van 1000 studenten in een zaal zitten. ;) De universiteit bestaat uit verschillende faculteiten, onze faculteit is School of Business and Economics. 

Wij mogen wel even zielig doen, qua corona hebben wij als faculteit 0,0 compensatie. Andere faculteiten hebben ofwel een online open boek tentamen, ofwel de mogelijkheid tot een extra herkansing. Dit betreft enige uitleg, een normale periode wordt afgesloten met een tentamen, haal je dit tentamen niet kan je een hertentamen maken, dit is de tweede en tevens laatste kans. Haal je het dan niet, jammer de pammer, volgend jaar weer een kans. Als wij vandaag een positieve coronatest afleggen, moeten wij in quarantaine en kan de toets niet gemaakt worden. Dan ben je verplicht de herkansing in te zetten, waardoor je dus door factoren buiten je eigen macht een extra kans op het tentamen misloopt. Andere faculteiten krijgen hier wel een oplossing voor, zoals gezegd, of een online tentamen of een extra herkansing. 

Wij niet, wij krijgen niets daarvan, oneerlijk horen wij u denken. Zo staan alle studenten binnen onze faculteit erin, wij hebben alle middelen ingezet om het toch nog voor elkaar te krijgen, examencommissie, nationale media, enz. En nog steeds wordt er niet naar ons geluisterd. Corona wordt steeds groter en gevaarlijker door omikron en daar maken wij ons best zorgen over, zeker als je elk tentamen een mailtje krijgt dat er weer iemand aanwezig was met corona. Het zal niet lang duren voordat het een van ons wellicht ook te pakken krijgt.

Het ontbreken van een vangnet voor studenten in deze inmiddels tweejarige pandemie is een probleem waar de VU oplossingen voor moet zien te vinden. Door het ontbreken van een vangnet voor studenten, voelen studenten zich gedwongen om toch naar tentamens te gaan terwijl zij positief getest zijn. Deze drukkende aanwezigheidsplicht en het gebrek van een oplossing is een groot probleem. 

Deze week staat namelijk voor ons dus in het teken van tentamens. Wij hebben deze week twee tentamens op de planning staan en een dringende deadline van een verslag op kerstavond. Het is nog een pittige week vlak voor de kerstvakantie. Maar na deze week hebben wij kerstvakantie, twee weken even niks en na deze vakantie start weer een nieuwe periode. 

Ondanks alle problemen in de wereld staat kerst weer voor de deur. Aankomend weekend is het weer zover. De straten in Haarlemmermeer beginnen steeds voller te raken met lichtjes, altijd een gezellig sfeer. De cadeaus liggen weer onder de kerstboom en de gourmetstellen worden weer van de zolder gehaald. Het belooft weer een gezellige tijd te worden met familie. Wij willen u via deze weg fijne kerstdagen toewensen, geniet ervan!

advertentie