Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Eindstreep

Column

Het thema van deze week is toch echt de eindstreep. Onze Max Verstappen is wereldkampioen Formule 1 van 2021. Het voelde raar om het zondag te horen en het is nog steeds gek om het nu te typen. Het is onbevattelijk. Jarenlang zit je te kijken naar wellicht het grootste talent van de afgelopen jaren en daar is het dan eindelijk. Het moment waar heel Nederland op heeft zitten wachten. 

Zoals elke race dit jaar vloog de hartslag en bloeddruk door het plafond voor en tijdens de start van de race. Het begon slecht, het zag er allemaal niet goed uit, en eerlijk gezegd de koppies bij ons thuis hingen al. We zagen het allemaal somber in, die vervelende Mercedessen waren weer te snel, net zoals in de laatste paar races van het seizoen. En toen, als een engeltje die op het gaspedaal van Latifi drukte. Een spin van de Canadees, een crash volgde. 

Vanaf dit moment ging er van alles door ons heen, na een heel seizoen ongeluk, viel het dan eindelijk een keer de goede kant op. Max Verstappen pakte Lewis Hamilton vroeg in de laatste ronde en het was feest. Mercedes des duivels, “Nooo Michael Nooo Nooo”. We mogen het misschien niet zeggen, maar dit waren de mooiste woorden van Toto Wolff uit 2021. 

Er zullen waarschijnlijk ook Mercedes fans deze column, blader maar weer verder. Max is kampioen en dat zal hij blijven, ondanks de dure advocaten waar Mercedes ook mee gaat komen om tegen de uitspraken van de FIA in te gaan. Mercedes heeft ongeluk gehad, Max evenveel en misschien wel meer, karma voor Silverstone zullen we het maar noemen, dan houden we het nog netjes. 

Wie ook de eindstreep heeft behaald zijn de mensen in Den Haag. Tijdens het schrijven van deze column kwam het nieuws naar buiten dat het kabinet eruit is. Voor de kerst is het gelukt om een regeerakkoord te bereiken. In de maand maart ging heel volwassen Nederland richting de stembus. 

Na het stemmen volgde er een lange weg richting de uiteindelijk formatie. We hebben het allemaal meegemaakt, de rel rondom ‘functie elders’, de wisselende informateurs, het weekendje weg van Rutte, Kaag en Hoekstra. Dit heeft uiteindelijk er toch voor gezorgd dat Nederland voor het begin van de kerstreces een nieuw kabinet heeft. Dit is erg welkom, het nieuwe jaar kan dan mooi van start gaan. 

De coronacrisis heerst nog steeds, er moet een lange termijn plan komen. Verder zijn er verschillende grote problemen die het nieuwe kabinet moet zien op te lossen. Denk hierbij aan het klimaat en de woningbouw. Er zijn al een aantal dingen uitgelekt, zoals een verandering van het leenstelsel. Deze verandering komt waarschijnlijk te laat voor ons. Vanaf 2024 wordt deze verandering verwacht. Hopelijk hebben wij dan in ieder geval ons bachelordiploma op zak. Dit is wel een fijn toekomstbeeld voor studenten die moeten gaan lenen. 

Het hele F1-seizoen heeft ongeveer even lang geduurd als de formatie (271 dagen!). Uiteindelijk hebben beide een mooi einde beleefd.

advertentie