Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Toekomst

Column

Afgelopen week hebben wij, net als iedereen, behoorlijk genoten van het prachtige zomerweer hier in Nederland. Hier in Haarlemmermeer zijn er genoeg locaties om te genieten van het weer. Denk aan de Toolenburgse plas of het Haarlemmermeerse bos. Wanneer je richting de Toolenburgse plas fietst vanuit Nieuw-Vennep, fiets je langs het klimpark. Dit is een onderdeel van het enorme stuk grond tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp, genaamd PARK21. Een aantal dagen geleden kwamen er verschillende geluiden naar buiten over hoe de toekomst van Haarlemmermeer eruit gaat zien. Haarlemmermeer moet met de tijd meegaan en is dat ook van plan. PARK21 is de plek waar het allemaal moet gebeuren. 

PARK21 is een park in waar je voor van alles terecht kunt. Rust, ruimte, sport, natuur en activiteiten zijn allemaal te vinden in dit enorme park. Dit park is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid en wordt steeds vaker bezocht. Het heeft volgens ons nog vele mogelijkheden om verder te groeien en een echte grote attractie te worden in onze polder. De extra plannen die de gemeente aan het maken is voor PARK21 toont een mooi toekomstbeeld. Een groeiende gemeente met een bloeiend park is een mooi vooruitzicht.

Op dit moment heeft onze gemeente ongeveer 157.000 inwoners. De verwachtingen zijn dat over 20 jaar zo’n 200.000 inwoners in Haarlemmermeer wonen. Een bijkomend effect hiervan is dat er meer woningen moeten gaan komen. Wij hebben in eerdere columns wel vaker onze visie over de huidige huizenmarkt overgebracht, er ligt nu een concreet plan om 20.000 woningen bij te bouwen in de komende jaren.

De gemeente gelooft erin dat dat genoeg moet zijn. Wij twijfelen daar een beetje aan, een simpele rekensom zou genoeg moeten zijn de gemeente te overtuigen meer bij te bouwen. In 2040 wonen er volgens de omgevingsvisie 200.000 mensen in Haarlemmermeer. Er zijn op dit moment 64.195 woningen aanwezig in onze gemeente en daar gaan er 20.000 bijkomen. Echter denken wij dat er meer mensen komen wonen dan dat er huizen zijn. Er gaan in de komende 19 jaar (200.000-157.000=) 43000 mensen bijkomen in de gemeente. Met de huidige staat van de huizenmarkt denken wij dat 20.000 woningen te weinig is.

Er zijn voor- en tegenargumenten, mensen gaan inderdaad weg uit Haarlemmermeer, echter zijn er ook mensen die massaal hier willen gaan wonen. Onze visie hierop is dat wij denken dat er meer dan 200.000 mensen wonen in 2040. De Randstad is meer in trek dan ooit en Haarlemmermeer is perfect met alle grote steden binnen een overbrugbare afstand. Met een groeiend PARK21 wordt onze gemeente nog aantrekkelijker. Om de toekomst van de Haarlemmermeer er rooskleurig uit te laten zien, zal PARK21 en de woningbouw nog een upgrade moeten krijgen. Er moet dus nog veel gebeuren, maar er is nog genoeg tijd als je het ons vraagt.

advertentie